Σε έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου της Johnson & Johnson προχώρησε πριν από λίγο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA ανοίγοντας τον δρόμο και για την τυπική του έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εμβόλιο μιας δόσης που συντηρείται σε θερμοκρασίες ψυγείου (2ο -8ο βαθμούς Κελσίου, θεωρείται από τα πλέον ελπιδοφόρα καθώς αναμένεται να επιταχύνει τις εμβολιαστικές εκστρατείες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της ΕΡΤ από το Στρασβούργο, το εμβόλιο βασίζεται σε απενεργοποιημένο αδενοιό Ad26.COV2-S και παρουσιάζει αποτελεσματικότητα έναντι μέτριας ή σοβαρής νόσου του Covid19 κατά 72%, ενώ σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Νότιας Αφρικής όπου κυριαρχούν η βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Φάσης 3 κυμαίνεται από 57%-66% και ήδη γίνονται οι ενέργειες για τροποποίηση του.

Η μελέτη Φάσης 3 σε ανθρώπους, ήταν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 43.783 εθελοντές. Διεξήχθη σε οκτώ χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, το Μεξικό, το Περού, η Νότια Αφρική, η Ουκρανία και οι Φιλιππίνες , περιλάμβανε διαφορετικούς πληθυσμούς, ενώ το 34% των συμμετεχόντων ήταν άνω των 60 ετών. Επιπλέον το 44% των εθελοντών προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 41% παρουσίαζε συννοσηρότητες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου. Παράλληλα βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη μελέτη φάσης ΙΙ στις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης δόθηκε ήδη από τον Αμερικανικό Οργανισμών Τροφίμων και Φαρμάκων FDA στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ ανάλογη άδεια δόθηκε και από τον Καναδά. Διαθέτει στην Ευρώπη εργοστάσια παραγωγής στο Bümpliz της Ελβετίας και στο Leiden της Ολλανδίας, στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει και παραγωγική μονάδα στην Νότια Αφρική.

50 εκ. δόσεις στην Ε.Ε μέχρι στις αρχές καλοκαιριού

Η Ε.Ε έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία αγοράς με την εταιρεία για την παράδοση 200 εκ. δόσεων του εμβολίου εντός του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 50 εκ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν μέχρι στις αρχές του καλοκαιριού, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τονίζει πως ελπίζει, ότι η εταιρεία, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για άμεση και έγκαιρη παράδοση των δόσεων.

Σε διαδικασία έγκρισης δυο ακόμη εμβόλια

Μετά την διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Johnson & Johnson αναμένεται να ακολουθήσουν το εμβόλιο της Novavax με αποτελεσματικότητα 88%, ενώ στα μέσα Απριλίου και έπειτα από την ολοκλήρωση της μελέτης Φάσης 3 οδεύει και το εμβόλιο της Curevac που βασίζεται σε τεχνολογία mRNA. Και τα δυο εμβόλια βρίσκονται ήδη εδώ και δυο μήνες στην διαδικασία κυλιόμενης επισκόπησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στον οποίο αποστέλλονται τα δεδομένα δοκιμής σε ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο.

Επιφυλακτικότητα για το Sputnik V

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αυτό εισήλθε πριν λίγες ημέρες μόλις στην διαδικασία κυλιόμενης επισκόπησης του ΕΜΑ. Παρά τα πρώτα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν υψηλή αποτελεσματικότητα, στην Ε.Ε επικρατεί επιφυλακτικότητα καθώς όπως τονίζεται η Ρωσία διεξάγει μέσω του εμβολίου εξωτερική πολιτική σε μια στιγμή όπου οι σχέσεις της Ε.Ε και Ρωσίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, εξαιτίας και της επιβολής κυρώσεων για την υπόθεση Ναβάλνι.


Πηγή: timesnews.gr