Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε και πάλι σήμερα τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική δράση προκειμένου να συμβάλλει στην ανάληψη “πιο ισχυρών και φιλόδοξων ενεργειών για το κλίμα” ενόψει της παγκόσμιας συνόδου για το θέμα τον Νοέμβριο.

Το 2018 και 2019

Ο Μπλούμπεργκ είχε διατελέσει ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κλίμα από τον Μάρτιο του 2018 ως τον Νοέμβριο του 2019. Παραιτήθηκε λίγο προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές του 2020, όμως αποσύρθηκε από την κούρσα τον Μάρτιο του 2020.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης θα βοηθήσει τον Γκουτέρες “στην ενίσχυση και την επέκταση” ενός συνασπισμού κυβερνήσεων, εταιρειών, πόλεων και επιχειρήσεων που έχουν δεσμευθεί να πετύχουν την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050, βάσει των στόχων που έθεσε το 2015 η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Το 2015 σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να ενεργήσουν προκειμένου να ανασχεθεί η ταχεία άνοδος της θερμοκρασίας της Γης ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο ΟΗΕ θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο μια κρίσιμης σημασίας σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκόβη.

Πιο φιλόδοξες δράσεις

Ο επαναδιορισμός του Μπλούμπεργκ έχει στόχο “να κινητοποιήσει την ανάληψη πιο ισχυρών και πιο φιλόδοξων δράσεων για το κλίμα” ενόψει της συνόδου στη Γλασκόβη, εξήγησε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπλούμπεργκ “θα συνεργαστεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να τελειοποιήσει και να εφαρμόσει σχέδια -κυρίως στις πιο ρυπογόνες χώρες, βιομηχανίες και τομείς- προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην καθαρή ενέργεια”, τόνισε ο ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters


Πηγή: timesnews.gr