Ο Καταλανός αυτονομιστής ευρωβουλευτής Κάρλες Πουτζντεμόν κατήγγειλε σήμερα μια “καταφανή περίπτωση πολιτικής δίωξης” μετά την άρση της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

“Είναι μια θλιβερή μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χάσαμε την ασυλία μας αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχασε κάτι περισσότερο από αυτό καθώς και η ευρωπαϊκή δημοκρατία”, πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας.

Η επίλυση της σύγκρουσης στην Καταλονία δεν θα εξευρεθεί “με το να μας παραδίδουν στα χέρια της ισπανικής δικαιοσύνης”, συνέχισε. Μια αντίδραση σε εκείνην της Μαδρίτης, που εκτίμησε σήμερα πως η ψήφος των ευρωβουλευτών δείχνει πως “τα προβλήματα της Καταλωνίας επιλύονται στην Ισπανία, δεν επιλύονται στην Ευρώπη”.

Εκτός από τον Κάρλες Πουτζντεμόν, το Κοινοβούλιο ήρε επίσης την ασυλία δύο πρώην υπουργών του, του Τόνι Κομίν και της Κλάρα Πονσάτι, με την τύχη τους τώρα να βρίσκεται στα χέρια της βελγικής δικαιοσύνης και, για την τρίτη, σε εκείνα των σκωτσέζων δικαστών που θα πρέπει να αποφανθούν για την έκδοσή τους.

Οι τρεις ευρωβουλευτές διώκονται για “εξέγερση” και, στην περίπτωση του Πουτζντεμόν και του Κομίν, επίσης για “κατάχρηση δημοσίων πόρων”.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP


Πηγή: timesnews.gr