Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγείας κυριάρχησαν στις δημόσιες εγγραφές από την αρχή του έτους έως και σήμερα

Ανθεκτικός όσον αφορά την ελκυστικότητα του στην επενδυτική κοινότητα, παραμένει ο κλάδος της τεχνολογίας, παρά την υγειονομική κρίση και την οικονομική αβεβαιότητα, που προκαλεί η πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομέας της τεχνολογίας πρωταγωνιστεί στις δημόσιες εγγραφές, παγκοσμίως, από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα.

Στον κλάδο της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν 210 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια $53,9 δισ. Συνολικά, οι κλάδοι της τεχνολογίας, της υγείας και της βιο0μηχανίας κυριάρχησαν, με 537 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας $110,5 δισ. συνολικά, από την αρχή του έτους.

Στη βιομηχανία έγιναν, παγκοσμίως, 168 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας $23,3 δισ., ενώ η υγεία συγκέντρωσε $33,3 δισ., με 159 δημόσιες εγγραφές. “Ορισμένοι κλάδοι, όπως της υγείας, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, καταγράφουν ισχυρές επιδόσεις εν μέσω της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού”, σημειώνει η τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, “EY Global IPO Trends: Q3 2020”.

Συνολικά, το 3ο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ήταν μια πολύ καλή περίοδος για τη δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών. Σε αντίθεση με τις διαχρονικά χαμηλές επιδόσεις των τρίτων τριμήνων κατά τα προηγούμενα χρόνια, η υψηλή ρευστότητα φέτος, οδήγησε στο πιο ενεργό 3ο τρίμηνο των τελευταίων 20 ετών από άποψη εσόδων και το δεύτερο ισχυρότερο 3ο τρίμηνο σε αριθμό συναλλαγών.

Κινητικότητα στην Ευρώπη

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών, από την αρχή του έτους έως και σήμερα, επιταχύνθηκε, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 14% των συνολικών δημοσίων εγγραφών σε 872 και την εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων κατά 43%, αγγίζοντας τα $165,3 δισ.

Η δραστηριότητα στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγείας αναδεικνύονται ως οι μεγάλοι νικητές, εκμεταλλευόμενοι το κύμα ψηφιοποίησης.

Μετά από ένα αδύναμο 1ο εξάμηνο, οι αγορές δημοσίων εγγραφών της περιοχής EMEIA σημείωσαν ανοδικές τάσεις το 3ο τρίμηνο του 2020, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 34% και τα έσοδα κατά 49%, σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2019, εν μέρει λόγω των πολλών μεγάλων δημοσίων εγγραφών που σημειώθηκαν στην περιοχή. Η δραστηριότητα, ωστόσο, είναι μειωμένη κατά 27% ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών (130) και 24% ως προς τα έσοδα ($17,6 δισ.), από την αρχή του έτους έως και σήμερα.

Στην Ευρώπη, οι αγορές δημοσίων εγγραφών αρχίζουν να ισχυροποιούνται, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 48% και τα έσοδα κατά 51%, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2019. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στο Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε την περιοχή EMEIA να ανακάμψει, με μία κολοσσιαία δημόσια εγγραφή να επιβεβαιώνει τη διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς και το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για κατάλληλες ευκαιρίες.

ΗΠΑ: γενέτειρα unicorns

Στην αμερικανική ήπειρο ολοκληρώθηκαν 188 συμφωνίες, οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια $62,4 δισ., σημειώνοντας αύξηση 18% και 33% αντίστοιχα. Ενώ ο κλάδος της υγείας κυριαρχεί στον αριθμό δημοσίων εγγραφών (71) από την αρχή του έτους έως και σήμερα, ο κλάδος της τεχνολογίας προηγείται ως προς τα έσοδα, συγκεντρώνοντας κεφάλαια $22,3 δισ. κατά το 3ο τρίμηνο του 2020. Η αμερικανική ήπειρος συνεχίζει την παράδοσή της ως “γενέτειρα” των δημοσίων εγγραφών εταιρειών “unicorns” (νεοφυών επιχειρήσεων με αποτίμηση μεγαλύτερη του $1 δισ.), με 12 από τις 18 αντίστοιχες δημόσιες εγγραφές του 2020, να πραγματοποιούνται μόνο στο 3ο τρίμηνο.

Στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού πραγματοποιήθηκαν 554 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια $85,3 δισ., με αύξηση 29% και 88% αντίστοιχα. Και οι δύο αγορές έχουν, ήδη, ξεπεράσει τα επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Η δραστηριότητα στην περιοχή ενισχύθηκε, εν μέρει λόγω των κυβερνητικών πολιτικών ενίσχυσης των τοπικών εθνικών οικονομιών, στην προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.


Πηγή: timesnews.gr