Έργα του Κλοντ Μονέ, του Γάλλου ζωγράφου και ενός από τους ιδρυτές του κινήματος του ιμπρεσιονισμού σε ποπ αρτ εκδοχή με τη ματιά του Ρόι Λίχτενσταϊν παρουσιάζονται στους Βοτανικούς Κήπους Μέρι Σέλμπι στη Σαρασότα της Φλόριντα, στις ΗΠΑ.

Ο εκλιπών καλλιτέχνης, Ρόι Λίχτενσταϊν έγινε γνωστός εφαρμόζοντας την ερμηνεία του για την ποπ αρτ σε σύμβολα της ποπ κουλτούρας, όπως ο Μίκυ Μάους και εικόνες από αμερικανικές διαφημίσεις. Ωστόσο, ήταν επίσης γοητευμένος από τοπία και τη δημοφιλή τέχνη του ιμπρεσιονισμού.

Απέτισε φόρο τιμής και επαναπροσδιόρισε έργα του Μονέ.
Για τις ανάγκες της έκθεσης «Roy Lichtenstein: Monet’s Garden Goes Pop!» οι Βοτανικοί Κήποι φιλοξενούν εγκατάσταση με μεγάλης κλίμακας εκδοχές έργων του Μονέ μέσα από τη ματιά του Ρόι Λίχτενσταϊν.

Το αποτέλεσμα είναι μια πολύχρωμη αντιπαράθεση δύο θρύλων που μεταφέρει τη Γαλλία στη Φλόριντα. 

Η προβολή των μεγάλης κλίμακας έργων τέχνης συνοδεύεται από πλήρη μετατροπή της έκτασης 607 στρεμμάτων στον κήπο του Μονέ στο Ζιβερνύ με την αισθητική του Λιχτενστάιν.

«Είναι σαν να μπαίνεις στον κόσμο του Λίχτενσταϊν – αν είχε δημιουργήσει έναν κόσμο βασισμένο στον Μονέ» αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ η Τζένιφερ Ρομινιέτσκι, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος των Κήπων Σέλμπι.

«Η ομάδα μας ακολούθησε τις αρχές που εφάρμοσε ο Λιχτενστάιν στο έργο του και τις εφαρμόζει στην ερμηνεία μας για τον κήπο του Μονέ στο Ζιβερνύ. Αυτή η καινοτόμος, καθηλωτική ερμηνεία δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά» σημείωσε.

Γνωστά στοιχεία του κήπου στην οικία του Γάλλου ζωγράφου στο Ζιβερνύ εμφανίζονται στους Βοτανικούς Κήπους Σέλμπι, αλλά με μία νέα νότα.

Η εμβληματική Ιαπωνική Γέφυρα εκτείνεται στη λίμνη με ψάρια koi των Βοτανικών Κήπων , αλλά μοιάζει σαν να τη ζωγράφισε ο Λιχτενστάιν.

Ένας συνδυασμός 2-D και 3-D στοιχείων αναπαράγει την κατοικία του Μονέ ή τα πολύχρωμα νούφαρα του.

Οι εκπληκτικές συναντήσεις του ιμπρεσιονισμού και της pop art, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες που μετακινούνται μέσω των κήπων στο Μουσείο Βοτανικής Τεχνών. 

Μέσα στο Μουσείο, οι θεατές μπορούν να θαυμάσουν τη σειρά Water Lilies with Reflections του Λιχτενστάιν, περιορισμένης έκδοσης μεγάλες εκτυπώσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια της καριέρας του και ερμηνεύουν τα διάσημα νούφαρα του Μονέ.

Η έκθεση «Roy Lichtenstein: Monet’s Garden Goes Pop!» η οποία εντάσσεται στη σειρά Jean & Alfred Goldstein Exhibition Series που ερευνούν τη σύνδεση φύσης και λουλουδιών με μεγάλους καλλιτέχνες θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου 2021.


Πηγή: timesnews.gr