• Γράφει ο Ζαχαρίας Καραταράκης*

Η δημιουργία του κόσμου είναι από εκείνα τα ερωτήματα που μας απασχολούν χιλιάδες χρόνια. Είναι βέβαιο ότι ακόμα και ο πρωτόγονος άνθρωπος με τον φρέσκο εγκέφαλο του, όταν αντίκρισε τον κόσμο, έμεινε εκστατικός και ίσως φοβισμένος. Συστηματικές απαντήσεις επίσης προσπάθησαν να δώσουν οι πρώτοι Ίωνες φιλόσοφοι, οι κοσμολόγοι. Με μόνο εργαλείο τη σκέψη τους προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τον κεραυνό, τα άστρα, τις μεταβολές, τη φθορά και το θάνατο. Ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι ο άνθρωπος άρχισε να φιλοσοφεί «δια το θαυμάζειν». Αυτός ο θαυμασμός ήταν βέβαια η απορία και η έκπληξη.

Εκτοτε οι κατακτήσεις του ανθρώπου είναι πολλές. Μόνο που, όταν λύνει μια απορία και κατανοεί ένα φαινόμενο γεννιούνται χίλιες άλλες. Τα βάθη του σύμπαντος και της ψυχής του είναι απέραντα. Φωτίζει ένα μικρό μέρος και απομένει ένα πιο βαθύ σκοτάδι. Αυτή είναι η μοίρα του. Ο πλούτος και η καταδίκη του. Όμως η πορεία αυτή είναι γοητευτική και αξιοθαύμαστη.

Είναι γνωστή από την Παλαιά Διαθήκη η δημιουργία του κόσμου σε έξι μέρες. Ο Θεός είπε και εγένετο φως και στη συνέχεια όλα τα όντα και ο άνθρωπος. Συγκινητικό είναι ότι μετά τη δημιουργία ο ίδιος καμάρωσε τα δημιουργήματά του, γιατί είδε ότι όλα ήταν όμορφα.

Σήμερα οι επιστήμονες με καταπληκτικά όργανα που πολλαπλασιάζουν τη δύναμη των αισθήσεων τους και παρατηρούν αυτόν τον κόσμο το μικρό και μέγα σχεδόν συγκλίνουν ότι με τη μεγάλη έκρηξη δημιουργήθηκε ο χώρος και ο χρόνος που οδήγησαν τελικά σε μένα που γράφω και σε σας που διαβάζετε, αλλά και στις εξαίσιες μουσικές και στα λουλούδια που ανθίζουν. Αν παρακολουθήσουμε την πορεία της επιστήμης αισθανόμαστε δέος και δικαιολογούμε τον Σοφοκλή που ονόμασε τον άνθρωπο «δεινόν» δηλαδή φοβερό και αξιοθαύμαστο, παρότι οι τότε κατακτήσεις του ήταν μηδαμινές.

Οι στοχαστές όμως και οι ποιητές έχουν το χάρισμα χωρίς πειράματα και δοκιμές να μας εκπλήττουν, γιατί μπορούν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα με αξιοθαύμαστο τρόπο. Ένας μεγάλος και τραγικός στην ζωή του συγγραφέας ήταν ο Οσκαρ Ουάιλντ. Κάθε του φράση συχνά μας φαίνεται ως θαύμα που μας αφήνει άφωνους. Σ’ ένα διάλογό του θα πει και τη φράση που χρησιμοποιώ ως επικεφαλίδα «Ο κόσμος φτιάχτηκε απ’ τον τραγουδιστή για τον ονειροπόλο».

Αν ως τραγουδιστή θεωρήσουμε κάθε άξιο ποιητή, μουσικό ή καλλιτέχνη και δημιουργό και ως ονειροπόλο εκείνον που μπορεί να οραματίζεται, να σκέφτεται και να θαυμάζει την ομορφιά του κόσμου, να απολαμβάνει το φως της μέρας, τα χρώματα των λουλουδιών, τη μαγεία της νύχτας, το μεγαλείο και τα ματωμένα βήματα των ανθρώπων για να ερμηνεύσουν τον κόσμο και να νικήσουν τους φόβους τους, θα συμφωνήσουμε μαζί του. Δεν ξέρω πόσοι έχουν αυτή τη θεία δωρεά.

Πόσοι εκπλήττονται από τα καθημερινά θαύματα. Πόσοι σε κάποιο σημείο της ζωής τους συνειδητοποίησαν ότι αξίζει συνεχώς να προχωρούν στον ανηφορικό δρόμο της ζωής δίδοντας νόημα και περιεχόμενο στα μικρά και καθημερινά. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι δεν θα μετανιώσουν ποτέ. Η διαδρομή αυτή είναι η μοίρα μας.

* Ο Ζαχαρίας Καραταράκης είναι φιλόλογος

Πρώτη δημοσίευση: www.patris.gr


Πηγή: timesnews.gr