Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη δεν θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τούρκους κυβερνητικούς παράγοντες, επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι πρόκειται για σύντομη επίσκεψη που θα επικεντρωθεί σε θέματα θρησκευτικών ελευθερίων.

Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους δύο θρησκευτικούς ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον είναι το παρασκήνιο που υπάρχει γύρω από την πιθανή συνάντηση Πομπέο – Τσαβούσογλου, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

«Πόρτα» Πομπέο

Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ο Πομπέο αρνήθηκε πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να μεταβεί στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Μάλιστα, αντιπρότεινε στον Τσαβούσογλου να μεταβεί εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθούν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τσαβούσογλου προσεβλήθη από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και θεώρησε πως αυτή ήταν μια κίνηση… ψυχρή από τον Πομπέο λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Πάντως, το γραφείο του Τσαβούσογλου αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες.

Σημειώνεται πως λιγότερο από τρεις μήνες πριν την επίσημη αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο και την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, ο Πομπέο θα βρεθεί στην Τουρκία κατά το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή (13 με 23 Νοεμβρίου), όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντήσει και αξιωματούχους από άλλα κράτη, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Πηγή: timesnews.gr