Η μεγαλύτερη διαδήλωση, εδώ και μία εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων σε εθνικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία κατά δικαστικής απόφασης που περιορίζει τα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση.

Αψηφώντας αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τις συγκεντρώσεις σε πέντε άτομα εξαιτίας της πανδημίας, οι χιλιάδες διαδηλωτές περπατούσαν στους κεντρικούς δρόμους της Βαρσοβίας με μαύρες ομπρέλες, ένα σύμβολο διαμαρτυριών για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Πολωνία και πανό με την ένδειξη «Νομίζω, νιώθω, αποφασίζω» ή «ο Θεός είναι γυναίκα».

Η στρατιωτική αστυνομία έκλεισε τους δρόμους, σε κάποιους από τους οποίους σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ξεκίνησε η διαδήλωση.

Οι διοργανωτές και η πόλη της Βαρσοβίας δήλωσαν ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 100.000 άτομα, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εδώ και χρόνια, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 22 Οκτωβρίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις λόγω σοβαρών εμβρυικών παραμορφώσεων.

Καθημερινές διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, και έχουν μετατραπεί σε έκρηξη θυμού εναντίον του εθνικιστικού κόματος Νομοθεσίας και Δικαιοσύνης (PiS) και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, η οποία θεωρείται σύμμαχος της κυβέρνησης.

Ομάδες ακροδεξιών που υποστηρίζουν την απόφαση του δικαστηρίου εμφανίστηκαν επίσης σε μικρές συγκεντρώσεις στη Βαρσοβία την Παρασκευή, και τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ότι η αστυνομία συγκρούστηκε μαζί τους για να κρατήσει μια ομάδα μακριά από τους διαδηλωτές.

Η αρχηγός του κινήματος για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Πολωνία, Μάρτα Λέμπαρτ, είπε στους ακτιβιστές να αναφέρουν τυχόν επιθέσεις και να αντισταθούν σε κάθε απειλή δίωξης ή πρόστιμα για συμμετοχή. «Δεν κάνουμε τίποτα λάθος διαμαρτυρόμενοι και βγαίνοντας στους δρόμους», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο γενικός εισαγγελάς απείλησε να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον των διοργαντών για «πρόκληση υγειονομικής απειλής».

Με πληροφορίες από το Reuters


Πηγή: timesnews.gr