Την αναστολή των υπηρεσιών χορήγησης βίζας ανακοίνωσαν την Παρασκευή (23/10) οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στην Τουρκία, επικαλούμενες «αξιόπιστες πληροφορίες» για «κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων».

«Η αμερικανική αποστολή στην Τουρκία έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ή απαγωγές με στόχο Αμερικανούς και πολίτες άλλων χωρών στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ άλλων εναντίον του αμερικανικού προξενείου, καθώς και σε άλλα μέρη στην Τουρκία», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, σε μήνυμα με το οποίο ανακοίνωνε την αναστολή των υπηρεσιών χορήγησης βίζας στη χώρα.

Οι υπηρεσίες προς τους Αμερικανούς πολίτες αναστάληκαν επίσης σε πέντε αμερικανικές αντιπροσωπείες στην Τουρκία, κυρίως στην πρεσβεία στην Άγκυρα και στο γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο ίδιο μήνυμα, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να «επιδείξουν αυξημένη επαγρύπνηση στους χώρους όπου μπορεί να συγκεντρώνονται Αμερικανοί ή ξένοι, περιλαμβανομένων πύργων γραφείων και εμπορικών κέντρων».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τους ζήτησε επίσης να «αποφεύγουν τις συναθροίσεις» και να «υιοθετούν χαμηλό προφίλ».

Τον Οκτώβριο του 2016, η Ουάσινγκτον είχε απομακρύνει από την Κωνσταντινούπολη τις οικογένειες του διπλωματικού και προξενικού προσωπικού της έπειτα από πληροφορίες «σύμφωνα με τις οποίες εξτρεμιστικές οργανώσεις συνέχιζαν τις προσπάθειές τους να επιτεθούν σε Αμερικανούς πολίτες σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου κατοικούν και όπου συχνάζουν».

Η Τουρκία επλήγη το 2015 και το 2016 από φονικές επιθέσεις η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε ή την ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, εκ των οποίων η πιο πρόσφατη προκάλεσε 39 θανάτους, κυρίως ξένων, σε μια ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2017.


Πηγή: timesnews.gr