Τριάντα εννέα χώρες δεσμεύτηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, να χορηγήσουν 439 εκατομμύρια δολάρια σε περίοδο πέντε ετών σε ένα ταμείο των Ηνωμένων Εθνών που έχει στόχο την υποστήριξη της ειρήνης σε χώρες που μαστίζονται από τις συγκρούσεις, με το ποσό αυτο να απέχει ωστόσο ακόμη πολύ από τον στόχο για τη συγκέντρωση 1,5 δισεκατομμυρίου.

Σε βιντεοδιάσκεψη, “τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν το πόσο σημαντική είναι η επένδυση στην ειρήνη”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ. “Περιλαμβάνοντας τα κονδύλια που ελήφθησαν το 2020, 39 κράτη μέλη αποδέσμευσαν ή δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν περισσότερα από 439 εκατομμύρια δολάρια για το ταμείο για την περίοδο 2020-2024”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Μαρκ-Αντρέ Φρανς, ο οποίος διευθύνει το Ταμείο για την Οικοδόμηση της Ειρήνης που δημιουργήθηκε το 2006, “ο στόχος για περίοδο πέντε ετών είναι να φτάσουμε το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων”.

Χρηματοδότηση σε 51 χώρες

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, το ταμείο αυτό επέτρεψε την χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε 51 χώρες (Σάχελ, κεντρική Ασία, κεντρική Αμερική, Βαλκάνια) με συνολικό ποσό 356 εκατομμυρίων δολαρίων. Τριάντα τέσσερις χώρες συνέβαλαν στο ταμείο κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου, αλλά το 60% των ποσών που καταβλήθηκαν προήλθαν μόνον από τρεις χώρες, τη Γερμανία, την Σουηδία και τη Βρετανία, σύμφωνα με τον ίδιο.

Της τηλεδιάσκεψης που έγινε χθες προήδρευσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Τζούλιους Μαάντα Μπίο, ο πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ και οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά και της Γερμανίας Μαρκ Γκαρνό και Χάικο Μάας αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα καταβάλει στο ταμείο τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ τις δύο προσεχείς χρονιές.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολάς ντε Ριβιέρ ανακοίνωσε, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που έχουν τα διασυνοριακά σχέδια που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Σάχελ, ότι η Γαλλία θα “τετραπλασιάσει την συμβολή της για να φτάσει τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια”.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP


Πηγή: timesnews.gr