Αλλαγές στις Διατροφικές Συνήθειες και Δαπάνες των Ελλήνων την Τελευταία Δεκαετία
Σημαντικές μεταβολές παρατηρούνται στη διατροφή και τις δαπάνες των νοικοκυριών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ενόψει της ημέρας διατροφής 2024. Η ετήσια δαπάνη ανά άτομο σε είδη παντοπωλείου το 2023 ανήλθε σε 2,144 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,37% σε σχέση με το 2022 και 10,69% σε σύγκριση με το 2009. Αυτή η αύξηση αποδίδεται σε ανατιμήσεις και μείωση του όγκου αγορών. Η συνολική δαπάνη για παντοπωλειακά είδη φτάνει στα 21,6 δισ. ευρώ για το 2023, σε σύγκριση με 22,1 δισ. ευρώ το 2009.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεταβολές στις δαπάνες κατά κεφαλήν περιλαμβάνουν αύξηση της δαπάνης για ψωμί και ζυμαρικά κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022, με συνολική αύξηση 23% από το 2009. Τα βασικά τρόφιμα που παρατηρούνται είναι το μοσχαρίσιο κρέας και το κρέας από αιγοπρόβατα, τα οποία, αν και έχουν γενικά μείωση κατά 13% και 2% αντίστοιχα, το 2023 παρουσίασαν αύξηση 6% και 64%. Επίσης, η δαπάνη για ελαιόλαδο αυξάνεται κατά 28% σε ετήσια βάση.
Αξιοσημείωτη είναι η σταθερή μείωση της κατανάλωσης ψωμιού κατά 6%, αν και η κατανάλωση πουλερικών παρουσιάζει αύξηση. Η μείωση της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών φτάνει το 16%. Σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται σύντομα και στα γαλακτοκομικά, με μείωση κατά 42% στο φρέσκο γάλα.
Το 2023 καταγράφεται επίσης μείωση σε άλλες κατηγορίες τροφίμων, όπως τα φρέσκα φρούτα κατά 11% και το ελαιόλαδο κατά 35%. Παράλληλα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η εστίαση δείχνουν αύξηση, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο οικονομικές επιλογές λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν μια ανησυχητική τάση μείωσης της κατανάλωσης βασικών διατροφικών προϊόντων υποδεικνύοντας μεταβολές στις προτιμήσεις και ανάγκες των νοικοκυριών.
Πηγή: news.gr