Η ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου

Η ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου



Ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ο έλεγχος αυτού του στρατηγικού περάσματος είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του Ιράν στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε πρόσφατα αύξηση 2,4% μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ενώ η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με την πιθανότητα στρατιωτικής αντίδρασης προς τις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές προκάλεσε επιπλέον αύξηση κατά σχεδόν 5%, φτάνοντας στα 73,50 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον Κέβιν Μπουκ, διευθύνοντα σύμβουλο της ClearView Energy Partners, οι αγορές ενδέχεται να υποτιμούν τον κίνδυνο για την περιοχή. Αν το Ισραήλ επιτεθεί στις ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 86 δολάρια το βαρέλι, καθώς το Ιράν, παρά τις κυρώσεις, έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει το πετρέλαιό του, κυρίως στην Κίνα.

Μια σοβαρή απεργία κατά της κύριας εξαγωγικής εγκατάστασης του Ιράν στο νησί Kharg, το οποίο αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, θα μπορούσε να έχει καθοριστικές συνέπειες για τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας. Επιπλέον, η ανταπόκριση του Ιράν, σε περίπτωση πλήγματος στις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις, ενδέχεται να περιλαμβάνει το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Η κατάσταση καθίσταται ακόμα πιο ανησυχητική, καθώς πάνω από το 80% των ενεργειακών αναγκών της Δύσης διέρχονται πλέον από τα Στενά του Ορμούζ, μετά από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και της Βενεζουέλας. Αν η τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώσει κατά 8% σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι συνέπειες για τις υπερχρεωμένες οικονομίες της Δύσης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, με κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης υποστηρίζεται από αναλυτές.

Πηγή: news.gr