Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Ολλανδία: Ζητεί διευκρινίσεις από το Ισραήλ για τη φερόμενη κατάσχεση της άδειας...

Ολλανδία: Ζητεί διευκρινίσεις από το Ισραήλ για τη φερόμενη κατάσχεση της άδειας εισόδου του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ

242
0

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από το Ισραήλ να διευκρινίσει το καθεστώς του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών μετά την ανάκληση των ταξιδιωτικών εγγράφων του έπειτα από μια επίσκεψη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε προχθές, Κυριακή, πως το δελτίο VIP του Ριγιάντ αλ-Μάλικι, μια άδεια εισόδου που χορηγεί το Ισραήλ προκειμένου υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι να κινούνται ελεύθερα από τα συνοριακά περάσματα, κατασχέθηκε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

“Εγείραμε το θέμα με την (ισραηλινή) πρεσβεία και τους ενημερώσαμε πως, ως φιλοξενούσα χώρα, η Ολλανδία έχει επενδύσει πολλά στο γεγονός ότι το ΔΠΔ πρέπει να μπορεί να κάνει τη δουλειά του χωρίς παρεμβολή”, δήλωσε εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσούντα ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη αφότου το δικαστήριο αποφάσισε ότι έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση.

Το Ισραήλ, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν έχουν επικυρώσει το καταστατικό ίδρυσής του, κατήγγειλαν την κίνηση αυτή.

Η Μπενσούντα δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2019 πως εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν ή διαπράττονται στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας και κατονόμασε τόσο τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας όσο και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις όπως η Χαμάς ως ενδεχόμενους δράστες αυτών.

Ο Μάλικι συναντήθηκε με την εισαγγελέα στη Χάγη την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να την καλέσει να επιταχύνει την έρευνα, ανέφερε το γραφείο του.


Πηγή: timesnews.gr