Η ARTENS, ως πολιτιστικός οργανισμός αφιερωμένος στην προαγωγή του πολιτισμού, στην δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας της σύγχρονης τέχνης με το ευρύ κοινό και κυρίως στην ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική διαστρωμάτωση, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά φεστιβάλ με θέμα τις κοινωνικές ανισότητες. Κεντρικός άξονας του Artens Festival για το 2020 είναι η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η βία κατά των γυναικών.

Το festival με τίτλο «Τι εννοείς δεν είσαι ευτυχισμένη;»  διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η έμφυλη βία επηρεάζει τη ζωή του 1/3 των γυναικών παγκοσμίως. Οι διαρκώς αυξανόμενες πράξεις βίας κατά των γυναικών  στην χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου, σαφώς δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά, την πιο ακραία έκφραση της ανισότητας των φύλων. Η έμφυλη ανισότητα έχει την βάση της στην άνιση κατανομή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της πιο συχνής καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας/εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, γλώσσας, πολιτισμικών χαρακτηριστικών, θρησκείας, ταυτότητας/φύλου, νομικού καθεστώτος, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

Το ARTENS FESTIVAL επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού, την καλλιέργεια του προβληματισμού και τη δημιουργία διαλόγου  για τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία μας, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για  δράσεις παραστατικών τεχνών όπως performances, (θεατρικές, εικαστικές, μουσικές, χορευτικές, μόδα, body art), λογοτεχνικών κειμένων και  ποίησης, installations, film (fiction, animation, ντοκιμαντέρ), video art, digital art, sound art, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Το «ARTENS FESTIVAL» θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020, On Line μέσω streaming και στον χώρο του πολιτιστικού οργανισμού ARTENS (Βουκουρεστίου 40), ένα διατηρητέο μεσοπολεμικό κτίριο του 1934.

Κατάθεση Έργων – Προϋποθέσεις και Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν την πρότασή τους μέχρι την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2020 σε ένα email με επισυναπτόμενα τα ακόλουθα:

Α) 1-3 εικόνες του προτεινόμενου έργου (που θα χρησιμοποιηθούν και στον κατάλογο καθώς και στην προώθηση του φεστιβάλ) σε μορφή κατά προτίμηση JPEG 300 dpi, links σε Vimeo, Youtube για performances, videos, films, ηχητικά έργα κ.α., ανοικτά ή με password

Β) Σε ένα ενιαίο pdf (έως 6 ΜΒ max), τα ακόλουθα:

  • Τίτλο της πρότασης / έργου.
  • Διάρκεια έργου
  • Σημείωμα έργου – εννοιολογική σύλληψη / concept note (έως 150 λέξεις)
  • Σύντομο Βιογραφικό – εργογραφία (μέχρι 2 σελίδες) στο οποίο να αναφέρονται ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, email, χώρα στην οποία ζείτε & δραστηριοποιείστε, ημερομηνία γέννησης (για λόγους ίσων ευκαιριών επιδιώκουμε την συμμετοχή όλων των ηλικιών), Links σε website και σε online portfolios.
  • Περιγραφή – Τεχνικές προδιαγραφές: (έως 200 λέξεις π.χ. διαστάσεις, μορφή-χαρακτηριστικά, σκεπτικό τοποθέτησης, τεχνικές προδιαγραφές, -απαιτούμενος χώρος για τις εγκαταστάσεις, σκηνικά αντικείμενα κ.α.). Ειδικότερα στις τεχνικές προδιαγραφές να γίνονται σαφείς και οι απαιτήσεις τοποθέτησης και μετακίνησης.
  • Μία πρόταση με τον δημόσιο χώρο που φαντάζεστε ότι θα μπορούσε το έργο σας να παρουσιαστεί.
  • (προαιρετικά)Μία πρόταση για το πως οραματίζεστε την εμπλοκή του κοινού σε σχέση με το έργο σας (έως 150 λέξεις)

Στην ακόλουθη διεύθυνση: artens2@yahoo.com με το ακόλουθο θέμα: Opencall_Όνομα_Επίθετο_Τίτλος_έργου_Κατηγορία έργου.
Π.χ. Opencall _Μαρία_Παπαδοπούλου_Το_σπήλαιο_ Performance.
(περισσότερα)

Παραγωγή / Επιμέλεια Festival: ARTENS
Συντονισμός Παραγωγής: Χαρά Δημητροπούλου / Αλεξάνδρα Κωνσταντιδέλλη
Art Director: Evi Peterson
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Εύα Φρέντζου / Ειρήνη Σταυροπούλου
Νομικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Μαράτος

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
[email protected]
www.artens.gr
T: 210 33 17 312


Πηγή: timesnews.gr