Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Οργισμένη η Άγκυρα μετά τη διεθνή απομόνωση και τα «χαστούκια» από Ουάσιγκτον...

Οργισμένη η Άγκυρα μετά τη διεθνή απομόνωση και τα «χαστούκια» από Ουάσιγκτον και Βερολίνο

355
0

Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, μετά τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες, έχουν προκάλέσει οργή στην Αγκυρα και εκνευρσμό που οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει χαθεί ο έλεγχος.

Μετά το «χαστούκι» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλεί την Αγκυρα να σταματήσει τις «σκόπιμες προκλήσεις» και την άρνηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών να πάει στην Αγκυρα θεωρώντας άσκοπη την επίσκεψή του, η Τουρκική ηγεσία αντιδρά με νέεες προκλητικές δηλώσεις.

Τσελίκ: Η Αθήνα γράφει τις ανακοινώσεις ΗΠΑ και Γερμανίας

Επανέρχεται στην πολεμική ρητορική ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτηρίζοντας «βλακώδεις» τις ανακοινώσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για την παρουσία του Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Ο κ. Τσελίκ χαρακτήρισε «βλακώδεις» τις ανακοινώσεις, αβάσιμες και «είναι σαν να έχουν γραφτεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα, ανέφερε πως ΗΠΑ και Γερμανία είναι σαν να έκαναν «copy paste» από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ο Ομέρ Τσελίκ δεν έμεινε εκεί και επιστρέφοντας στην πολεμική ρητορική είπε πως «όπως έχουμε να δώσουμε απάντηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουμε να δώσουμε απάντηση και στο μέτωπο.

«Σταματήστε τα παιχνίδια»

Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επισήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο, και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Σκληρή γλώσσα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σταματήστε τις σκόπιμες προκλήσεις

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, καλεί την Άγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση», αναφερόμενη στις νέες έρευνες του «Oruc Reis».

Χρησιμοποιώντας «σκληρή» γλώσσα προς την Τουρκία, αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως αποδοκιμάζει τις νέες έρευνες του Oruc Reis.

Παράλληλα, κατηγορεί την Άγκυρα ότι μονομερώς αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και εσκεμμένα υπονομεύει την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Την καλεί να σταματήσει την στρατηγική των προκλήσεων και αμέσως να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα διότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και δεν παράγουν βιώσιμες λύσεις.

Ο Τσαβούσογλου έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε στη Σουηδή ΥΠΕΞ γιατί υπερασπίστηκε την Κύπρο 

Οι Τούρκοι είναι εκνευρισμένοι από την διεθνή απομόνωση και το δείχνουν κάθε στιγμή. Ετσι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τασαβούσογλου δεν δίστασε να καυγαδίσει με την Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε ενώπιον των δημοσιογράφων.

ΟΤούρκος υπουργός πραγματικά εκτός εαυτού είπε μεταξύ άλλων: «Γιατί δεν ζητάτε τη δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων; Γιατί; Λόγω της αλληλεγγύης στην ΕΕ. Η άδικη όμως αλληλεγγύη τυφλώνει και την ΕΕ και τον καθέναν. Γιατί δεν ασκείτε κριτική στην Ελλάδα για μια φορά όταν βυθίζονται βάρκες με τόσους πολλούς μετανάστες; Επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ έχει πνεύμα αλληλεγγύης, έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική.

Αφού είσαστε ευαίσθητοι στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν βλέπετε την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων; Γιατί δεν λέτε κουβέντα για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Με ποιο δικαίωμα ζητάτε από την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία;».

Όλα αυτά γιατί η Σουηδή υπουργός,  είχε ζητήσει από την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία και παράλληλα να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ.


Πηγή: timesnews.gr