Με νομοσχέδιο που ενέκρινε η βουλή της Ουκρανίας, επιταχύνεται η διαδικασία έγκρισης εμβολίων κατά του κορωνοϊού και ταυτόχρονα απαγορεύεται η έγκριση ρωσικών εμβολίων.

Ο αποκλεισμός των ρωσικών εμβολίων προκύπτει λόγω της πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών. «Μια πολιτική δύναμη προκάλεσε υστερία όσον αφορά την αδειοδότηση του ρωσικού εμβολίου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Μαξίμ Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση.

«Μπορώ να πω αμέσως: Μπορείτε να βρισκόσαστε σε κατάσταση υστερίας για πολύ καιρό, κανένας δεν θα αδειοδοτήσει το ρωσικό εμβόλιο στη χώρα», πρόσθεσε.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αναμένει να λάβει 100.000 ως 200.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech βάσει του παγκόσμιου προγράμματος COVAX τον Φεβρουάριο.

Μέχρι σήμερα, κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί στην Ουκρανία.

Η Biolik, μια ουκρανική φαρμακευτική εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Βίκτορ Μεντβέντσουκ, μια εξέχουσα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης που πρόσκειται στη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι υπέβαλε αίτηση για κρατική έγκριση για να παρασκευάσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της COVID-19.

Οι δύο χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις μετά την ρωσική προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και την ανάμειξη σε σύγκρουση στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με το Κίεβο 14.000 άνθρωποι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters


Πηγή: timesnews.gr