Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ζήτησε σήμερα από το Κοινοβούλιο να παρατείνει τις ειδικές εξουσίες της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid-19, λέγοντας πως μόνο οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα lockdown τα οποία επέβαλε το φθινόπωρο.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε να χορηγεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V μετά την έγκρισή του από τη ρυθμιστική αρχή για κατεπείγουσα χρήση αντί να περιμένει το ‘πράσινο φως’ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων της ΕΕ.

Η ουγγρική ρυθμιστική αρχή έχει δώσει επίσης έγκριση στο εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm, επίσης η πρώτη χώρα στην ΕΕ.

“Θέλουμε περισσότερα από απλώς να γυρίσουμε το ταμπελάκι ‘Κλειστό’ [‘Closed’] στην πόρτα μας. Θέλουμε να ξανανοίξουμε την οικονομία και όλη τη ζωή των πολιτών”, δήλωσε ο Ορμπάν στο Κοινοβούλιο.

Ο Ορμπάν θέλει η ειδική εντολή της κυβέρνησής του να παραταθεί για 90 ημέρες, αντίθετα με την ανοικτής λήξης εντολή που επιδίωξε και έλαβε τον περασμένο Μάρτιο, προκαλώντας διεθνείς επικρίσεις.

Βάσει των κανόνων εξαίρεσης, η κυβέρνηση εξουσιοδοτείται να κυβερνά με διατάγματα, όμως το Κοινοβούλιο παραμένει σε λειτουργία και μπορεί να πάρει πίσω τις εξουσίες αυτές.

Ο Ορμπάν είπε πως η Ουγγαρία χρειάζεται εμβόλια πιο γρήγορα απ΄ό,τι είναι διαθέσιμα στην ΕΕ, καθιστώντας απαραίτητες τις εισαγωγές εμβολίων από την Κίνα και τη Ρωσία καθώς και από τη Δύση.

Φορτηγό αεροπλάνο για Κίνα

Κυβερνητικό φορτηγό αεροπλάνο απογειώθηκε σήμερα το πρωί από τη Βουδαπέστη για την Κίνα, όπου θα φορτώσει αρκετά εμβόλια από την εταιρεία Sinopharm της Κίνας προκειμένου να εμβολιάσει κάπου 250.000 από τα δέκα εκατομμύρια κατοίκους της Ουγγαρίας.

“Οποιοδήποτε εμβόλιο είναι ασφαλές και έχει χρησιμοποιηθεί για να εμβολιάσει ανθρώπους είναι αρκετά καλό για εμάς”, είπε. “Με την απαραίτητη προσοχή θα καταργήσουμε σταδιακά τους περιορισμούς”.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters


Πηγή: timesnews.gr