«Προβληματικά» χαρακτήρισε  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα γενικά κλεισίματα των συνόρων, αλλά τόνισε πως είναι καλό που η Γερμανία προέβλεψε εξαιρέσεις.

«Τα γενικά κλεισίματα των συνόρων για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των παραλλαγών του κορωνοϊού είναι προβληματικά. Τα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σύνορα που λαμβάνει η Γερμανία πρέπει να είναι ανάλογα με την κατάσταση. Επομένως, είναι καλό που η Γερμανία έχει εισαγάγει εξαιρέσεις», δήλωσε η πολιτικός του CDU σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημεριδας «Augsburger Allgemeine».

Η Γερμανία πραγματοποιεί αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους μετά την κήρυξη της Τσεχίας, της Σλοβακίας και μεγάλων τμημάτων του αυστριακού Τιρόλου ως περιοχών μεγάλης εξάπλωσης παραλλαγών του κορωνοϊού. Επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα μόνο Γερμανοί και αλλοδαποί πολίτες οι οποίοι κατοικούν στην Γερμανία και έχουν άδεια παραμονής. Εξαιρέσεις γίνονται μονο για τους οδηγούς φορτηγών και τους διασυνοριακά μετακινούμενους εργαζόμενους.

«Θα καλύψουμε την απόσταση στους εμβολιασμούς»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι «η κατάσταση με τους εμβολιασμούς θα βελτιωθεί αισθητά τους επόμενους μήνες. Η Ευρώπη θα αναπληρώσει την υστέρησή της σε σύγκριση με χώρες όπως η Βρετανία. Θα καλύψουμε την απόσταση».

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε επίσης στη συνέντευξή της ότι «η διαμάχη με τους κατασκευαστές εμβολίων έχει λήξει» και ότι η ίδια θα εμβολιαζόταν «χωρίς δισταγμό με το εμβόλιο της Astrazeneca».

«Είμαι αισιόδοξη σε σχέση με τον στόχο του εμβολιασμού του 70% των Ευρωπαίων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Augsburger Allgemeine.

«Αλλά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τον απολογισμό παρά στο τέλος του καλοκαιριού. Δεν πρόκειται για σπριντ, αλλά για μαραθώνιο», πρόσθεσε.

Μετά την ένταση των τελευταίων εβδομάδων για τις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, και κυρίως από την AstraZeneca, η πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίσθηκε κατευναστική.

«Οι κατασκευαστές εμβολίων είναι εταίροι μας στην πανδημία αυτή. Και αυτοί επίσης αντιμετωπίζουν ασύγκριτα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε συνέχεια νέα ζητήματα που συνήθως καταφέρνουμε να επιλύσουμε φιλικά», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες ότι θα χρειασθεί να προσφύγει σε μονάδες παραγωγής εκτός της Ευρώπης για να είναι σε θέση να παραδώσει τις δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί απέναντι στην ΕΕ.

Η AstraZeneca «εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας εντός της ΕΕ» και θα χρησιμοποιήσει «την παγκόσμια (παραγωγική) δυνατότητά της για να διασφαλίσει την παράδοση 180 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιτάχθηκε στην ιδέα της αύξησης του χρονικού διαστήματος μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων του εμβολίου προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν πιο γρήγορα περισσότερα άτομα τουλάχιστον μία φορά. «Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο να αναβάλουμε τον δεύτερο εμβολιασμό. Πρέπει να τηρήσουμε τις οδηγίες που έχουν καθορίσει οι παρασκευαστές των εμβολίων μετά τις εκτενείς κλινικές δοκιμές τους», τόνισε.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr