Η Ελλάδα και το Βέλγιο είναι οι δύο τελευταίες -χρονικά- χώρες της Ευρώπης, οι οποίες προχωρούν στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το β’ κύμα της πανδημιας του κορωνοϊού.

Τον χορό των μέτρων είχαν ανοίξει η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες πρώτες απ’ όλους ανακοίνωσαν την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, με στόχο να “διασωθεί” ο Δεκέμβριος και δη, η εορταστική περιόδος των Χριστουγέννων.

Την Παρασκευή δε, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι τα υγειονομικά συστήματα της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, λόγω των αυξημένων νοσηλειών ασθενών με Covid.

Η Γερμανία, στο πλαίσιο αυτό, ήδη ετοιμάζεται να υποδεχθεί κρούσματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων το σύστημα υγείας έχει εξαντληθεί.

Έκτακτα μέτρα για έναν μήνα

Το Βερολίνο ανακοίνωσε πρόσφατα τη λήψη εκτακτων μέτρων, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο της εστίασης και η απαγόρευση συναθροίσεων για άτομα από τρία διαφορετικά νοικοκυριά.

Η Γαλλία δε, εισήγαγε απαγορεύσεις αντίστοιχες του Μαρτίου-Απριλίου, με εξαίρεση τα σχολεία, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ενώ στο κλείσιμο όλων των μη αναγκαίων καταστημάτων προχωρά και το Βέλγιο.

Στην Ελλάδα, παράλληλα, από την Τρίτη θα μπει λουκέτο σ’ όλα τα καταστήματα εστίασης, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα γυμναστήρια και άλλους κλειστούς χώρους, ενώ θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.00 έως τις 5.00.

Αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονται κι σ’ άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία, χώρες δηλαδή που επλήγησαν με σφοδρότητα από το α’ κύμα της πανδημίας.

Εισαγόμενοι ασθενείς στη Γερμανία

“Υπάρχει ένας πραγματικό κίνδυνος. Τα υγειονομικά συστήματα κινδυνεύουν να γεμίσουν από τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών” προειδοποίησε την Παρασκευή η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. “Αναζητούμε τρόπους, ώστε να διασφαλίσουμε την πιθανή συνεργασία και αλληλεγγύη των χωρών-μελών για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας της Γερμανίας, γνωστοποίησε την πρόθεση του Βερολίνου να δεχθεί ασθενείς με Covid-19 απο άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση των περιστατικών. “Θα υποστηρίξουμε αυτές τις χώρες, περιθάλποντας τους ασθενείς στις δικές μας κλίνες ΜΕθ”.

Με πληροφορίες από Financial Times


Πηγή: timesnews.gr