Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ «Πανδημία και Μνήμη»: Δημόσια συζήτηση από το MOMus

«Πανδημία και Μνήμη»: Δημόσια συζήτηση από το MOMus

445
0

Το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Πανδημία και Μνήμη».

Είναι ίσως ψευδαίσθηση να θεωρούμε ότι ένα τραυματικό γεγονός όπως μια πανδημία ή μια φυσική καταστροφή που επηρέασε τις ζωές πολλών ανθρώπων καταγράφεται αυτόματα στη συλλογική μνήμη ή την ιστορία. Η τρέχουσα πανδημία αποκάλυψε πόσα λίγα θυμόμαστε από αντίστοιχες εμπειρίες του παρελθόντος, την ίδια στιγμή που το τραύμα γίνεται όλο και πιο εμφανές. Επιθυμώντας να φωτίσει αυτή την τόσο περίπλοκη σχέση της πανδημίας με τη μνήμη το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Πανδημία και Μνήμη» την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, στις 19:30, με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό μέσω zoom και σε μετάδοση live streaming από την σελίδα του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Facebook @MOMusContemporary.

Σκοπός της συζήτησης είναι η ανίχνευση των διαφορετικών εγγραφών, αποσιωπήσεων και πραγματεύσεων αυτής της σχέσης -πανδημία & μνήμη- στην ιστορία, τη συλλογική μνήμη, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία, την ψυχιατρική, τις διαστάσεις του βιωμένου ή/και ξεχασμένου τραύματος και να αναζητηθούν οι πιθανές αλλαγές που επιφέρει η τρέχουσα εμπειρία στη μελλοντική μνήμη.

Τα επιμέρους θέματα που θα καλυφθούν από τους ομιλητές είναι:

– Πώς θυμόμαστε, αποτυπώνουμε ή διαχειριζόμαστε τραυματικά γεγονότα, όπως οι πανδημίες. Διαμοιρασμός εμπειρίας του κάθε ομιλητή με το κοινό.
– Αλλάζει η μνήμη στην παρούσα πανδημία: πώς επηρεάζει η ψηφιακή κουλτούρα την «αρχειοθέτηση» της πανδημίας.

Ομιλητές στην διαδικτυακή συζήτηση είναι οι (με αλφαβητική σειρά):

Γρηγόρης Αμπατζόγλου, Ψυχίατρος – Παιδοψυχίατρος, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ
Γιώργος Δρίβας, Εικαστικός Καλλιτέχνης
Αντώνης Λιάκος, Ιστορικός, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης, Αν. Γενική Διευθύντρια MOMus
Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός Τέχνης, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Σύνδεση στο zoom εδώ

Συντελεστές
Ιδέα: Αντώνης Λιάκος Ιστορικός, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Συντονισμός: Θοδωρής Μάρκογλου, Επιμελητής MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Παύλος (Διονυσόπουλος), Δάσος, 1983, μικτή τεχνική, 200 x 300 εκ., MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης ΤέχνηςΠηγή: timesnews.gr