Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχθηκε σήμερα στη Βουλή πως σε αρκετές από τις Περιφέρειες της χώρας δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας. Η θέση του Περιφερειακού Συντονιστή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αρχιτεκτονικής της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, έτσι όπως προέκυψε από το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.

Σχεδόν η μισή χώρα χωρίς περιφερειακό συντονισμό για την Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν δημόσια, στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την ψήφιση του νομοσχεδίου, μόλις 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν προχωρήσει στην πρόσληψη του Περιφερειακού Συντονιστή. Ανάμεσα στις Περιφέρειες που η πλήρωση της θέσης εκκρεμεί ανήκουν η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα, περιοχές της χώρας δηλαδή που είτε έχουν ήδη πληγεί είτε είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές. Ο κ. Χαρδαλιάς στην ομιλία του αποπειράθηκε να μετακυλήσει την ευθύνη της καθυστέρησης στους Περιφερειάρχες, προκαλεί όμως απορία πως είναι δυνατόν το Υπουργείο να μην πιέζει τις Περιφέρειες να στελεχώσουν αυτήν την τόσο κομβική θέση το συντομότερο δυνατό.

Καθυστέρηση και στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων

Η επίκαιρη ερώτηση αφορούσε επίσης τον σχεδιασμό Δήμων και Περιφερειών για τη διαχείριση των χιονοπτώσεων, που έχει και αυτή καθυστερήσει. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Υφυπουργός δεν μπόρεσε να καταθέσει την ακριβή λίστα με τους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν καταρτίσει δικά τους σχέδια αντιμετώπισης συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού σύμφωνα με το γενικό σχέδιο «ΒΟΡΕΑΣ», το οποίο εκπονήθηκε από το Υπουργείο στις 26/11. Οι Δήμοι είχαν στη συνέχεια μόλις δύο μήνες να εκπονήσουν τα δικά τους εξειδικευμένα σχέδια και είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς τα έχουν καταφέρει. Λόγω των καθυστερήσεων του Υπουργείου, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς πως οι δήμοι που έχουν ανταποκριθεί είναι ελάχιστοι.


Πηγή: timesnews.gr