Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στην Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της Παραγουάης, καθώς ξέσπασε η οργή πολλών πολιτών για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της πανδημία του νέου κορονοϊού, ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Υγείας.

Η κινητοποίηση, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι κατήγγειλαν τη διαφθορά, την έλλειψη φαρμάκων, υλικού και εξοπλισμού στο σύστημα υγείας, άρχισε ειρηνικά, όμως αργότερα κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως κατέγραψαν οι κάμερες του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και βλημάτων με περίβλημα από καουτσούκ στην περίμετρο του Κογκρέσου. Διαδηλωτές ανέτρεψαν μπαριέρες και έστησαν φλεγόμενα οδοφράγματα.

«Είναι κρίμα που νέοι άνθρωποι έφθασαν σε αυτό το σημείο», έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Αρνάλντο Γιούσιο, τονίζοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telefuturo ότι πρόκειται για «ανθρώπους που το μόνο που θέλουν είναι να καταστρέψουν» και ότι «αυτή η βία είναι παράλογη».

Το σύστημα υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τεράστιεες ελλείψεις φαρμάκων για τους ασθενείς με την COVID-19, ενώ σχεδόν όλες οι κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλήρεις.

Μπροστά στην κλιμάκωση της κρίσης, ο υπουργός Υγείας Χούλιο Ματσολένι αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του νωρίτερα χθες, έπειτα από συνάντησή του με τον συντηρητικό πρόεδρο της χώρας, τον Μάριο Άμπντο.

Η χώρα των περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει ως εδώ πάνω από 3.250 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 164.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ο κ. Ματσολένι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μία ημέρα μετά την προτροπή της Γερουσίας να αποχωρήσει, προστέθηκε σε αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους σε κράτη της Λατινικής Αμερικής που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους μέσα σε μερικές εβδομάδες, καθώς εντείνεται η αγανάκτηση των πολιτών για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις τους χειρίζονται την πανδημία και την αργή πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος Άμπντο ονόμασε τον Δρ. Χούλιο Βόρβα, υφυπουργό μέχρι χθες, διάδοχο του κ. Ματσολένι. Ο Δρ. Βόρβα τόνισε σε δημοσιογράφους ότι θα αρχίσει αμέσως προσπάθειες προκειμένου η χώρα να προμηθευτεί φάρμακα, εμβόλια και άλλα είδη.

Η Παραγουάη καταγράφει τα τελευταία 24ωρα ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Έφθασαν τις 115 ανά 100.000 κατοίκους μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες.

Παράλληλα, η εκστρατεία ανοσοποίησης κινείται με βραδύ ρυθμό: έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 0,1% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.


Πηγή: timesnews.gr