Τη διαδικασία ηχογράφησης και αποηχογράφησης μιας ποινικής δίκης παρακολούθησε στο Πρωτοδικείο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική ημέρα για τα ποινικά ακροατήρια, σημειώνοντας ότι συμβάλλει σε δύο κατευθύνσεις.

«Με την εγκατάσταση του νέου συστήματος στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, σήμερα, κάνουμε δύο σημαντικά βήματα: Ένα βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης, καθώς με το σύστημα της αποηχογράφησης θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Κάνουμε, όμως, κι ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων, καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα» δήλωσε ο Κ. Τσιάρας.

Όπως συμπλήρωσε, «ολοκληρώνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα όλων των παραγόντων της δίκης. Αυτό το πρόγραμμα εκκίνησε από την παρούσα κυβέρνηση το περασμένο έτος από μηδενική βάση και απαίτησε σκληρή προετοιμασία μηνών».

Η αρχή γίνεται από το Πρωτοδικείο της Αθήνας στα τριμελή ακροατήρια, στα μικτά ορκωτά δικαστήρια και στο δικαστήριο ανηλίκων, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επεκταθεί η λειτουργία του συστήματος στο Εφετείο της Αθήνας, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και σταδιακά και σε άλλα ποινικά ακροατήρια της περιφέρειας.

Η πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, Σοφία Φούρλαρη, τόνισε ότι το νέο σύστημα ηχογράφησης – αποηχογράφησης των πρακτικών στα ποινικά ακροατήρια «θα βοηθήσει στη γρήγορη και ουσιαστική απονομή δικαιοςύνης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του ψηφιακού συστήματος και πρόεδρος Εφετών, Γιώργος Παπαγεωργίου, έκανε λόγο για «μια σπουδαία ημέρα για τα δικαστήρια της χώρας και για έργο που συμβάλλει στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε να περάσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».


Πηγή: timesnews.gr