Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί παγκοσμίως περίπου 129 δισ. μάσκες για την πανδημία μηνιαίως και ότι περίπου 3 εκατ. μάσκες πετιούνται στα σκουπίδια κάθε ένα λεπτό. Οι περισσότερες από αυτές τις μάσκες είναι μιας χρήσης κατασκευασμένες από πλαστικές μικροΐνες.

Ο Έλβις Γκένμπο Ξου καθηγητής περιβαλλοντικής τοξικολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας και ο Ζιγιόνγκ Τζέισον Ρεν καθηγητής Δημόσια και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ συνεργάστηκαν για να διαπιστώσουν την ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον αυτός ο νέος τεράστιος όγκος σκουπιδιών που κανείς δεν μπορούσε φυσικά να προβλέψει την ύπαρξη του μέχρι πριν από ένα χρόνο.

Όπως αναφέρουν οι δύο ερευνητές οι μάσκες μιας χρήσης είναι πλαστικά προϊόντα που δεν βιοδιασπώνται με γρήγορο ρυθμό αλλά μετατρέπονται σε μικρά πλαστικά σωματίδια τα αποκαλούμενα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά υλικά τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα πλέον στα περισσότερα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Σε αντίθεση με τα πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης δεν έχουν υπάρξει ακόμη οδηγίες για το πώς πρέπει να πετάμε τις μάσκες ούτε υπάρχει κάποιος διαχωρισμός στην απόρριψη τους και έτσι όλες καταλήγουν στο καλάθι των σκουπιδιών και από εκεί τόσο στις χωματερές όσο δυστυχώς και στις θάλασσες όπως μεγάλο μέρος των πλαστικών σκουπιδιών.

Επειδή οι μάσκες μιας χρήσης αποτελούνται από πλαστικές ίνες όταν διασπώνται στο περιβάλλον παράγουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό πλαστικών ινών δημιουργώντας έτσι μια νέα πηγή μόλυνσης από πλαστικές ύλες. Μάλιστα η διάσπαση των μασκών γίνεται ταχύτερα από άλλα πλαστικά αντικείμενα όπως οι πλαστικές τσάντες.

Επιπλέον σύμφωνα με τους δύο ερευνητές οι μάσκες μιας χρήσης είναι πιθανό να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, επιζήμιους βιολογικούς παράγοντες, βαρέα μετάλλα αλλά και παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι καταλήγουν και αυτοί στο έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, τα θαλάσσια οικοσυστήματα κλπ. Αυτό όπως είναι επόμενο θα έχει επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις στα φυτά, τα ζώα και φυσικά τον άνθρωπο.

Είναι λοιπόν απόλυτη ανάγκη να δοθούν οδηγίες στους πολίτες για το πώς να πετάνε τις μάσκες και να αναπτυχθούν φυσικά μηχανισμοί περισυλλογής και καταστροφής τους με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα μολύνουν το περιβάλλον.


Πηγή: timesnews.gr