Η πλήρης αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης είναι τρεις από τις άμεσες δράσεις τις οποίες δρομολογεί η κυβέρνηση και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2021. Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, σχετικά με τη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας απέρριψε τις κατηγορίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης, «για ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους στη διαχείριση της κακοκαιρίας», αντιτείνοντας ότι «η Μήδεια ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο με πρωτοφανή επταπλάσιο όγκο χιονιού και πτώσεις δέντρων».

Απαντώντας στον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη που έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης και του επιτελικού της κράτους», ο κ. Πέτσας αντέτεινε ότι οι κατηγορίες του αυτές είναι αντίθετες «με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ 15 με 17 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ». «Μετά από όλες αυτές τις καταστάσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει καθηλωμένη. Οι πολίτες πιστώνουν στη κυβέρνηση ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και εμείς θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε αυτά που δεσμευτήκαμε να κάνουμε άρα ψάξτε αλλού για αποτυχία και όχι στη ΝΔ», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «η «Μήδεια» ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο σε όλη τη χώρα, η ένταση της οποίας ήταν πρωτόγνωρη», επεσήμανε ότι «τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και οι δήμοι ενεργοποιήθηκαν άμεσα και ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία», ενώ έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη ζημιά στο δίκτυο του ρεύματος από πέσιμο δέντρων» και χαρακτήρισε «σωστή την απόφαση διακοπής της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πέτσας στην υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, τονίζοντας ότι «είναι ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης, τα χρήματα είναι πάνω στο τραπέζι για να προχωρήσουμε και θα ξεκινήσει μέχρι τέλος του χρόνου». Ακόμα, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» και ήδη έχει πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την συγχρηματοδότηση του. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες αλλά και πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε στα απαραίτητα βήματα για την αποκατάσταση των επιζήμιων λύσεων του παρελθόντος», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης κατηγόρησε τον κ. Πέτσα ότι παρουσίασε «την εικόνα μιας άλλης χώρας, της χώρας των Λωτοφάγων που είναι όμως στη μυθολογία και όχι στη πραγματικότητα», όπως είπε.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για «ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, διαχειριστική ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης» ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι «το ανεπαρκές, ανίκανο και αργό κράτος εμφανίζεται μόνο στις ανάγκες των πολλών ενώ γίνεται γρήγορο και αποτελεσματικό για τους πλούσιους».


Πηγή: timesnews.gr