Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πέτσας: Η Ελλάδα χτίζει ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες που υπηρετούν τη θέση της...

Πέτσας: Η Ελλάδα χτίζει ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες που υπηρετούν τη θέση της και τα εθνικά μας συμφέροντα

252
0

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα επισημαίνοντας πως «χθες, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ελλάδα έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στα πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που αναπτύσσει, αποδεικνύοντας ότι ήδη αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και χτίζοντας ταυτόχρονα ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες που υπηρετούν τη θέση της και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Με την Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, καθώς και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της διμερούς Συμφωνίας στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής και της Άμυνας, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας η οποία εκτείνεται όχι μόνο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στους τομείς της Άμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής».

Και πρόσθεσε: «Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διαμορφώνεται ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης που οδηγεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ακόμη πιο κοντά. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΑΕ δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, πάντοτε με γνώμονα την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού με το οποίο ο κ. Πέτσας έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση, ανέφερε:

«Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε: “Το σχέδιο αυτό, υπηρετεί δύο κατευθύνσεις: απαντά στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρεφές, καινοτόμο, το οποίο θα σηματοδοτεί επί της ουσίας την Ελλάδα του μέλλοντος”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι “Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα συγκεκριμένα ποσά που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης: 72 δισ. συνολικά θα εισρεύσουν στη χώρα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την επόμενη επταετία, 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία». Ένα Ταμείο Ανάκαμψης που «καταρρίπτει ένα ταμπού – το ταμπού της κοινής έκδοσης χρέους, μεταβιβάζοντας πόρους στα μέλη που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Σηματοδοτεί, κατά συνέπεια, μία ιστορική στιγμή στην πορεία της Ένωσης”.

Στις 12.30 ο πρωθυπουργός συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, “θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Στις 7 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας».


Πηγή: timesnews.gr