Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Πέτσας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους κλάδους της οικονομίας για...

Πέτσας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους κλάδους της οικονομίας για όσο χρειαστεί

227
0

«Το φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι υψηλή. Επομένως, θα παρακολουθήσουμε όλα τα σχετικά στοιχεία που μας δίνουν οι ειδικοί, θα ακούσουμε την εισήγησή τους και θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση, ενδεχομένως και δια του πρωθυπουργού, την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα στήριξης είπε: «όταν επεκτείνουμε τα μέτρα για την προστασία της δημόσια υγείας και της ανθρώπινης ζωής, η κυβέρνηση έρχεται και συμπληρώνει το οικονομικό πακέτο στήριξης προκειμένου να μπορέσουν όλοι μαζί να σταθούν στα πόδια τους όταν θα έρθει η ώρα για την δυναμική επανεκκίνηση μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους κλάδους της οικονομίας για όσο χρειαστεί και είπε ότι οι λεπτομέρειες θα δοθούν από το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες που θα ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Παράλληλα, είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει για την πρόθεσή του να προχωρήσει στον εμβολιασμό δημόσια, συμπληρώνοντας πως θα καλέσει και τις πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν και εκείνες, «διότι δια του παραδείγματος θα παρακινηθούν και αυτοί που είναι δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν ο εμβολιασμός θα είναι προαπαιτούμενο για τα ταξίδια στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως είναι μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε διάφορα fora. «Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε στην πορεία. Αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε προσανατολισμένοι στην πειθώ. Για αυτό και αναφέρθηκα στην πειθώ μέσω του παραδείγματος και στην πειθώ μέσα από την εκστρατεία ενημέρωσης», είπε.

Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων στους μαθητές ο κ. Πέτσας τόνισε «αυτή η απόφαση, είναι επιβοηθητική ώστε όλοι να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη την επιστήμη και να υποκύψουμε σε θεωρίες συνωμοσίας. Άρα είναι ένα θετικό εργαλείο και αυτό, ώστε οι περισσότεροι πολίτες να πειστούν ότι είναι προς το δικό του συμφέρον, των αγαπημένων τους προσώπων, της κοινωνίας ο εμβολιασμός με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το θέμα της υποχρεωτικότητας.

Αναφερόμενος στη επικείμενη Σύνοδο Κορυφής είπε: «περιμένουμε η αλλαγή στάσης της Τουρκίας να έχει συνέπεια και συνέχεια και δεν θέλουμε να είναι προσχηματική. Δεν θέλουμε να ακούμε μόνο συζήτηση για ειρηνική επίλυση της μιας και μοναδικής διαφοράς την οποία έχουμε και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την ίδια στιγμή να έχουμε παράνομες navtex ή προκλητικές ενέργειες όπως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα» προσθέτοντας ότι την συνέπεια και συνέχεια ζητούν και όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι γιατί, όπως σημείωσε, είδαν μια προσχηματική συμπεριφορά το προηγούμενο διάστημα από την Τουρκία.

«Οι διερευνητικές επαφές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή εφόσον υπάρχει η συνέπεια και η συνέχεια από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες του ναυαγίου με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού που με την επέμβασή τους έσωσαν 32 ζωές είπε «έχουμε παραβίαση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχουμε παράτυπες διελεύσεις στο Αιγαίο και έχουμε σαφή δίκτυα λαθροδιακινητών τα οποία λειτουργούν υπό την ανοχή πολλές φορές της Τουρκίας. Στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ακταιωρός παρά το αίτημα βοήθειας δεν βοήθησε, δεν διέσωσε τους επιβαίνοντες στη μοιραία βάρκα ενώ ήταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Αντίθετα τους προέτρεψε να προχωρήσουν, διενήργησε ελιγμούς κατά της λέμβου προκειμένου αυτή να συνεχίσει την πορεία της στις ελληνικές ακτές».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι λαθροκινητές εν γνώσει τους θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο, καθώς διασχίζουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ. «Ανθρώπους που δεν έχουν κίνδυνο στη στεριά, η Τουρκία τους στέλνει στον κίνδυνο στη θάλασσα με βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώσης των κανόνων της θάλασσας. Δεν πρόκειται δυστυχώς για μεμονωμένο περιστατικό, πρόκειται για συνήθη πρακτική της γειτονικής χώρας. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες όπως μεγάλες είναι και όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις επικερδείς επιχειρήσεις. Και αυτές οι ευθύνες θα αναδειχθούν» είπε και υπογράμμισε «κόντρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας και των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορά της και της ΕΕ, επουλώνοντας ταυτόχρονα τις πληγές της μεταναστευτικής κρίσης για τους Έλληνες πολίτες».

«Και θα συνεχίσουμε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες την πολιτική που μειώνει τις ροές και μας επιτρέπει να υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα» πρόσθεσε και κάλεσε την Τουρκική κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της προκειμένου να σταματήσει αυτή η παράνομη διακίνηση που δυστυχώς πολλές φορές στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για κατασκευές που αλλοιώνουν το μνημείο στην Ακρόπολη είπε «η καλύτερη απάντηση στους αφορισμούς που είδαμε το προηγούμενο διάστημα είναι το να επισκεφθεί κανείς αυτή την πιο φωτεινή και προσβάσιμη Ακρόπολη. Καλώ όλους εκείνους που έβγαιναν με πρωτοσέλιδα περί τσιμέντων ή που έκαναν πύρινες αναρτήσεις ότι κάποιοι αλλοίωσαν το χαρακτήρα της Ακρόπολης να επισκεφτούν με κάποιον άνθρωπο με κινητικά προβλήματα τον χώρο της Ακρόπολης και μετά να αναρτήσουν αυτές τις φωτογραφίες και τα βίντεο για να δείξουν πραγματικά την αλλαγή που έχει γίνει».

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας «όσο και να προσπαθεί η αντιπολίτευση να δημιουργήσει θέμα κάνοντας πολιτική με τσουρέκια και ποδήλατα αυτό δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες κάποιων που ήταν πάνω σε κότερα με πούρα».


Πηγή: timesnews.gr