Ο Πολ Σάμιουελσον (Paul Anthony Samuelson, 15 Μαΐου 1915 – 13 Δεκεμβρίου 2009) ήταν Αμερικανός οικονομολόγος και ο πρώτος Αμερικανός που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών. Οι Σουηδικές Βασιλικές Ακαδημίες δήλωσαν, κατά την απονομή του βραβείου το 1970, ότι “έχει κάνει περισσότερα από οποιονδήποτε σύγχρονο οικονομολόγο για να ανεβάσει το επίπεδο της επιστημονικής ανάλυσης στην οικονομική θεωρία”. Ο οικονομικός ιστορικός Ράνταλ Ε. Πάρκερ τον χαρακτήρισε “πατέρα της σύγχρονης οικονομίας” και οι New York Times τον ανέφεραν ως τον “κορυφαίο ακαδημαϊκό οικονομολόγο του 20ού αιώνα”.

Γεννήθηκε στο Γκάρι της Ιντιάνα. Ακολούθησε σπουδές στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Σικάγο. Ο Σάμιουελσον ενέταξε τις μαθηματικές μεθόδους στην οικονομία. Δίδαξε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης και χρημάτισε σύμβουλος οικονομικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Απεβίωσε στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης έπειτα από βραχυχρόνια ασθένεια σε ηλικία 94 ετών στις 13 Δεκεμβρίου 2009.

Θεωρείται ο “πατέρας” της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας του Κέινς και ότι ανέπτυξε την νεοκλασική οικονομική επιστήμη. Η διδακτορική διατριβή του οικονομολόγου με τίτλο Τα θεμέλια της Οικονομικής Ανάλυσης (εκδόθηκε το 1947) αποτελεί θεμελιώδη εργασία για τα σύγχρονα οικονομικά μαθηματικά. Στο έργο αυτό ο Σάμιουελσον πραγματεύεται με μαθηματική μέθοδο τα σπουδαιότερα οικονομικά προβλήματα, ενώ σε άλλο έργο, με τίτλο Οικονομικά, ασχολήθηκε με τις οικονομικές επιδράσεις.


Πηγή: timesnews.gr