Διπλωματικές Διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας για Οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Διπλωματικές Διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας για Οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ



Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρει ότι η συζήτηση για το πλαίσιο της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι προτεραιότητα. Με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνίας μέχρι τον Ιανουάριο, αναμένεται τον Νοέμβριο να συναντήσει στην Αθήνα τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα.

Ο Γεραπετρίτης επισημαίνει τη σημασία της κίνησης στη διπλωματία, υπογραμμίζοντας ότι η αδράνεια είναι συχνά επιζήμια. «Η εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και ‘Αγκυρας έχει αυξηθεί, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για την πρόληψη κρίσεων», προσθέτει, αναφέροντας θετικά αποτελέσματα στους τομείς του μεταναστευτικού και της πολιτικής προστασίας. Επίσης, παρατηρείται ουσιαστικός μηδενισμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου.

Η συζήτηση δεν θα αφορά θέματα εθνικών χωρικών υδάτων, τα οποία ο Γεραπετρίτης θεωρεί κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας. «Για την ουσιαστική συζήτηση γύρω από την οριοθέτηση, απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η πλήρης εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», εξηγεί, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες μπορεί να δώσουν εντολή για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες αν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της οριοθέτησης.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, επισημαίνει την αποτυχία τους τα τελευταία 21 χρόνια και τις 64 rounds, λέγοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στον 65ο γύρο». Αναγνωρίζει ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει ξαφνικά τις θέσεις της, που είναι ριζωμένες εδώ και δεκαετίες, ενώ τονίζει τη στήριξη της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο.

Αναφορικά με την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και όχι μόνο για διμερές ζήτημα. Ερωτώμενος αν επιτρέπεται στη σημερινή Ελλάδα η συζήτηση για συμβιβασμούς, τονίζει ότι οι θέσεις της χώρας δεν χρειάζονται συμβιβασμούς, καθότι στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Σχετικά με την Αλβανία και τη βελτίωση των σχέσεων, καταλήγει λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το ενταξιακό κεφάλαιο είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ως σημαντική για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα για βιώσιμη λύση μέσω του παραγωγικού διαλόγου.

Επιπλέον, αναφέρεται στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καταδικάζοντας την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, και υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να ασκεί εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αρχές και διεθνές δίκαιο. Κλείνει τονίζοντας ότι η χώρα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη θέση της διεθνώς, επιδιώκοντας την ειρηνική επίλυση κρίσεων.

Πηγή: news.gr