Εξελίξεις στη Σχέση Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Η ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ανοιχτοί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο CNN για τη σημασία αυτής της διαρκούς επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι οι διαφωνίες τους, ειδικά σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, ανέφερε την ανάγκη συνεργασίας σε θέματα όπως το μεταναστευτικό.
Συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά και παγκόσμια θέματα κατά τη διάρκεια της 30λεπτης συνάντησης, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, κάτι που θεωρείται σημαντική εξέλιξη από την ελληνική πλευρά.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούληση τους για τη διατήρηση του θετικού κλίματος και συμφώνησαν ότι προηγουμένως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, πριν από το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Αυτή η επίσκεψη θα έχει στόχο την προετοιμασία αυτής της συνάντησης, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν το ενδεχόμενο έναρξης συζητήσεων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα.
Η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για την πιθανότητα έναρξης διαλόγου υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν, όπως οι δηλώσεις του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τα δικαιώματα της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Τέλος, συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα και οι υπουργοί Μετανάστευσης των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν προκειμένου να εξετάσουν το πλαίσιο συνεργασίας τους. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα.
Πηγή: news.gr