Η Σημαντική Συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Από τον Ιανουάριο του 2025, η Ελλάδα θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως μη μόνιμο μέλος, με την έναρξη του καθεστώτος παρατηρητή από την 1η Οκτωβρίου 2024. Αυτή η συμμετοχή είναι καθοριστική για τη διεθνή θέση της χώρας και τις διπλωματικές τις ικανότητες, παρέχοντας της την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση αποφάσεων για θέματα παγκόσμιας σημασίας όπως η ειρήνη, η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής αυτής, επισημαίνοντας ότι συνεπάγεται δύο κρίσιμες ευθύνες. Πρώτον, η Ελλάδα θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για σημαντικές διεθνείς κρίσεις, όπως εκείνες στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Δεύτερον, θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει θέματα υψηλής σημασίας όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η προστασία των παιδιών και των γυναικών σε συγκρούσεις, και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα του δικαίου της θάλασσας.
«Υπάρχουν δυο εξαιρετικά κρίσιμες διαστάσεις που συνδέονται με το θέμα της συμμετοχής μας», ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας πως η συμμετοχή μας θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε την διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας μέσω των αποφάσεων του Συμβουλίου. Η Ελλάδα θα είναι μέρος των διαδικασιών που αφορούν στις μεγάλες διεθνείς κρίσεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η Ουκρανία, καθώς και σε ζητήματα όπως οι ανισότητες και η κλιματική κρίση.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει τις δικές της κρίσιμες προτεραιότητες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον ΟΗΕ. Με μια σειρά διπλωματικών ενεργειών, η χώρα θα επιδιώξει να αναδείξει την αξία του διπλωματικού της κεφαλαίου. «Θα αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με σύνεση, γνώση και επαγγελματισμό», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός τόνισε την αποτυχία της διεθνούς διακυβέρνησης να επιβάλει την παύση των εχθροπραξιών και την ανθρωπιστική βοήθεια. «Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ κρίσιμη φάση της κρίσης στη Μέση Ανατολή», είπε, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας για την αποτροπή περαιτέρω αποκλιμάκωσης.
Πηγή: news.gr