Το σύστημα δημόσιας υγείας της Πορτογαλίας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς τα νοσοκομεία στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, «βλέπουν» τις κλίνες των ΜΕΘ να εξαντλούνται ταχύτατα.

«Το σύστημα υγείας μας βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας πίεσης», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίδο σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Κυριακής μετά από επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο που αντιμετωπίζει προβλήματα. «Υπάρχει ένα όριο και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».

Το σύστημα υγείας, το οποίο πριν από την πανδημία είχε τον μικρότερο αριθμό κλινών κρίσιμης φροντίδας ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, μπορεί να φιλοξενήσει έως 672 ασθενείς με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ με COVID-19 έφτασε τα 647 την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η Πορτογαλική Ένωση Διαχειριστών Νοσοκομείων δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας είναι πιθανό να αυξηθεί δραματικά την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ βρίσκεται σε καθολικό απαγορευτικό, η Πορτογαλία με μόλις 10 εκατομμύρια κατοίκους ανέφερε 10.385 νέες περιπτώσεις και 152 θανάτους την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων σε 549.801, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 8.861.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ourworldindata.org που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Πορτογαλία είχε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη κατά κεφαλήν κατά τις τελευταίες επτά ημέρες. Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις καταγράφηκαν στη Λισαβόνα, όπου πολλοί ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης έχουν ήδη μεταφερθεί αλλού, ακόμη και σε μονάδες υγείας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Πόρτο.

«Είμαστε ήδη σε θεραπεία ασθενών πέραν της εγκατεστημένης χωρητικότητας», δήλωσε ο Ντανιέλ Φέρο, διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Λισαβόνας, Σάντα Μαρία. «Και δεν είμαστε το μόνο νοσοκομείο όπου συμβαίνει αυτό». Το Νοσοκομείο Γκαρσία ντε Όρτα (Garcia de Orta), απέναντι από τον ποταμό Τάγο από τη Λισαβόνα, ανέφερε ότι το νοσοκομείο θα μπορούσε σύντομα να εισέλθει σε φάση «προ-καταστροφής» καθώς δεν έχει πλέον κρεβάτια για ασθενείς με Covid-19.

Με πληροφορίες από το Reuter


Πηγή: timesnews.gr