Εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, που είχε κατατεθεί από τις αρχές Νοεμβρίου για τον επιβεβλημένο έλεγχο νομιμότητας, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως η Ελλάδα «επιφυλάσσεται για την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος και στις λοιπές περιοχές της επικράτειας», τουτέστιν των περιοχών απέναντι από τα τουρκικά παράλια, όποτε κριθεί κάτι τέτοιο σκόπιμο από την κυβέρνηση.

Ως είθισται, το Συμβούλιο της Επικρατείας όφειλε να ελέγξει το Διάταγμα και τώρα, αφού δόθηκε το «πράσινο φως», θα σταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να το υπογράψει προτού αυτό δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνει νόμος του κράτους.

Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», η ελληνική κυβέρνηση «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικρατείας της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στην περιοχή του Ιονίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη περί Δικαίου της Θάλασσας, αυτόματα μεταφράζεται σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δηλαδή σε θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον αέρα.

Την ίδια στιγμή, η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και το κλείσιμο των κόλπων, καθώς και η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ανοίγουν τον δρόμο για τη σύνταξη του συνυποσχετικού Ελλάδας – Αλβανίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με αντικείμενο την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Σε αυτό άλλωστε έχει συμφωνήσει ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στα Τίρανα.


Πηγή: timesnews.gr