«Κάποια στιγμή, τους επόμενους μήνες, θα προκύψει σιγά-σιγά το συναίσθημα ότι η πανδημία έχει τελειώσει ή τουλάχιστον είναι υπό έλεγχο» τόνισε

Λόγια αισιοδοξίας για το 2021 επέλεξε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα για την Πρωτοχρονιά, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τονίζοντας ότι «αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη» και προτρέποντας «να έχει κανείς το θάρρος να ονειρεύεται για το 2021».

«Διότι, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ονειρευτούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον κόσμο μας», σημείωσε, αναφέροντας συγκεκριμένα την προστασία της φύσης όπως επίσης τη συνύπαρξη, τη φυγή και την φτώχεια, καθώς, φυσικά, και το «θέμα που κυριάρχησε το 2020, την πανδημία του κορονοϊού».

«Κάποια στιγμή, τους επόμενους μήνες, θα προκύψει σιγά-σιγά το συναίσθημα ότι η πανδημία έχει τελειώσει ή τουλάχιστον είναι υπό έλεγχο», παρατήρησε ο Αυστριακός Πρόεδρος, προσπαθώντας να εκπέμψει αισιοδοξία, ταυτόχρονα, ωστόσο, προειδοποίησε να μην ξεχαστεί το γρηγορότερα δυνατό το 2020, και να επιστρέψει κανείς στην ημερήσια διάταξη.

Αντίθετα, κάποιος πρέπει να χρησιμοποιήσει «αυτόν τον σύντομο χρόνο σιωπής πριν ξεκινήσει πραγματικά η χρονιά», για να αντιδράσει και να προβληματιστεί, «επειδή όταν θα έχουμε ξεπεράσει την πανδημία – και θα την ξεπεράσουμε – θέλουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στον κόσμο που είχαμε πριν».

Το βασικό ερώτημα για τον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν είναι «τι μέλλον θέλουμε να δούμε;» και τώρα είναι η ώρα «κατά την οποία πρέπει να κοιτάξουμε παραπέρα – και να σκεφτούμε εντελώς νέα, χωρίς φόβο, χωρίς τον φόβο ότι σκεφτόμαστε υπερβολικά μεγάλα», καθώς «είμαστε ικανοί για μεγάλες επιδόσεις, όταν αυτό χρειάζεται, όπως απέδειξε η τελευταία χρονιά».

Μερικές από τις παλιές συνήθειες είναι προβληματικές και πρέπει κανείς να αποφασίσει, αν θέλει πραγματικά να επιστρέψει σε αυτές ή αν θέλει να χτίσει τον κόσμο νέο και καλύτερο από τον παλιό, συμπλήρωσε.

«Για παράδειγμα, αν συνηθίσουμε να βλέπουμε μια ακμάζουσα οικονομία και μια ακμάζουσα φύση όχι ως αντιθέσεις, αλλά ως στόχους που αλληλοεξαρτώνται», παρατήρησε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές νέες, κλιματικές και βιώσιμες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να γίνουν η κινητήρια δύναμη μιας νέας ανοδικής πορείας. Όπως επίσης, εάν περιοριστεί η κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα σε καλά προστατευόμενους και βρισκόμενους σε φυγή, ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ανέφερε ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος, τονίζοντας επίσης ότι η κοινωνία θα γίνει ισχυρότερη μέσω του αμοιβαίου σεβασμού, σπάζοντας την τάση προς την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος, στο αποψινό τηλεοπτικό του διάγγελμα για την Πρωτοχρονιά, απηύθυνε επίσης έκκληση προς τον πληθυσμό «να εκτιμήσουμε ξανά περισσότερο την πανέμορφη Αυστρία μας και την φιλελεύθερη δημοκρατία μας», αλλά επίσης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πηγή: timesnews.gr