Υπεροχή Μητσοτάκη 78.9% όσων αυτοκαθορίζονται “Κεντρώοι”, που θεωρούν θετικό το έργο του.

  • Επιμέλεια ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Παρόλο, που, απομένουν εφτά μήνες ως το Σεπτέμβρη, για να προδιορισθεί η ημερομηνία, που, θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, ήδη στις λαϊκές μάζες αναπτύσσεται μια δυναμική για συγκεκριμένα στελέχη, που, πιθανότατα θα διεκδικήσουν την ηγεσία και αυτό ήδη καταγράφεται και στην πανελλοαδική έρευνα της “OPINION POLL” που έγινε 15 – 19 Φεβρουαρίου, για λογαριασμό της ηλεκ. εφημερίδας “POLITICAL” και αναλύει το σκηνικό και τις διαργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας για όλες τις εξελίξεις (Νόμος για τα Α.Ε.Ι, πανδημία, οικονομική κρίση, κύμα κακοκαιρίας ΜΗΔΕΙΑ, καταγγελίες για φαινόμενα παιδεραστίας, βιασμών, επίδραση στους πολιτικούς συσχετισμούς κ.λ.π ), θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Με κύρια πρόσωπα τους Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη ήδη καταγράφεται μια δυναμική, στην κοινή γνώμη, για νέα ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής και νέες προοπτικές για συσπείρωση ψηφοφόρων του Κέντρου, μέχρι τέλος του χρόνου.

Είναι τα στελέχη, που, συγκεντρώνουν την προτίμηση των ψηφοφόρων, για τη νέα ηγεσία, παρόλο, που, και οι δύο, σε κάθε ευκαιρία, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις συναδέλφων, αν θα είναι υποψήφιοι, αποφεύγουν να απαντήσουν δηλώνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ έχει αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά και είναι πρόωρη η όποια συζήτηση για νέα ηγεσία, συστήνοντας να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια για περισσότερο συγκροτημένη και σωστή αντιπολίτευση, μέχρι τότε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της “OPINION POLL” το 58% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει αλλαγή Προέδρου (68% του ΚΙΝΑΛ, το 61% όσων αυτοκαθορίζονται Κεντρώοι, 80% των Κεντροαριστερών και το 65% των Αριστερών).

Στο ερώτημα ποιον θα ήθελαν Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στην κοινή γνώμη προηγείται ο Α. Λοβέρδος με 28.5% και ακολουθούν οι Φώφη Γεννηματά με 18.1%, ο Ν.Ανδρουλάκης με 17.9% και ο Π. Γερουλάνος με 11.4% .

Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά διαμορφώνονται 36.7% για τον Ανδρέα Λοβέρδο , 26.9% για τον Νίκο Ανδρουλάκη, 16.7 % για την Φώφη Γεννηματά και 7.7% για τον Παύλο Γερουλάνο.

Στον χώρο του Κέντρου ο Α. Λοβέρδος έχει ευρύ προβάδισμα με 38.46% έναντι 17.58%, 17.3% και 8.8 των Φ.Γεννηματά, Ν.Ανδρουλάκη και Π.Γερουλάνου αντίστοιχα.

Προβάδισμα έχει ο Ν.Ανδρουλάκης στον χώρο όσων αυτοκαθορίζονται Κεντροαριστεροί και Αριστεροί.

Σημειώνεται δε, ένα προβάδισμα του Α.Λοβέρδου σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (δυναμικός, μπορεί να κάνει μια νέα αρχή και να ανεβάσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, σύγχρονος, κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας), το οποίο είναι ιδιαίτερα πιο έντονο στα πρώτα δύο χαρακτηριστικά.

Δημοφιλία Μητσοτάκη στο 58.4%

Στην ίδια μελέτη καταγράφηκαν και τα όσα συνέβησαν αυτή την περίοδο, που επέφεραν κόστος στην Κυβέρνηση τόσο στην ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο, όσο και την δημοφιλία του Πρωθυπουργού και την ικανοποίηση από το έργο του ως Πρωθυπουργού της τάξης των τεσσάρων μονάδων και στα τρία αυτά μεγέθη. Ωστόσο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο δηλώνουν το 42% , ικανοποίηση από το έργο του Πρωθυπουργού το 57% και η δημοφιλία του βρίσκεται 58.4% , εικοσιπέντε μονάδες μπροστά από τον δεύτερο Πολιτικό Αρχηγό που είναι η Φώφη Γεννηματά με 33.1%.

Εντυπωσιακή είναι η υπεροχή του Κ.Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου με το 78.9% όσων αυτοκαθορίζονται Κεντρώοι να θεωρούν θετικό το έργο του. Αυτές οι φθορές επιφέρουν μείωση της επίδοσης της Ν.Δ στην Πρόθεση ψήφου κατά 0.7% σε σχέση με την Πανελλαδική Έρευνα Ιανουαρίου για την POLITICAL.

Ωστόσο, η αντίστοιχη μείωση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην διατήρηση ουσιαστικά της ψαλίδας στο επίπεδο του 17.1% με την Ν.Δ στο 37.3% έναντι 20.2% του ΣΥΡΙΖΑ ( 17.3% τον Ιανουάριο).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιλήψεις και οι διεργασίες στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα στο ΚΙΝΑΛ.

Το 53% των ψηφοφόρων του βλέπει θετικά το κυβερνητικό έργο και το 78.9% αντιμετωπίζει θετικά το έργο του Πρωθυπουργού.

Βλέπουν θετικά μια συνεργασία Κυβέρνησης – ΚΙΝΑΛ

Από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι δηλώνουν το 12.3%, του ΚΙΝΑΛ το 12.1%, του ΚΚΕ το 12.9% , της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣτο 9.2% και του ΜΕΡΑ 25 το 9.2%.

Το 32% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει την Προοδευτική Παράταξη (65.2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 15% του ΚΙΝΑΛ), το 31% βλέπει θετικά μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ (59.5% του ΣΥΡΙΖΑ, 25.3% του ΚΙΝΑΛ) , ενώ το 35% βλέπει θετικά μια συνεργασία Κυβέρνησης – ΚΙΝΑΛ (52.7% της Ν.Δ, 54% του ΚΙΝΑΛ ).

The following two tabs change content below.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Γιάννης Κρητικός, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και από το 1993 εργάζονταν στο «΄Εθνος της Κυριακής» ως ρεπόρτερ στο ελεύθερο ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ υγείας, μέχρι τον Μάϊο του 2016, που συνταξιοδοτήθηκε Κατάγεται από την Καβάλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» του συγκροτήματος Λαμπράκη, αργότερα στο MEGA, ρεπόρτερ στην εκπομπή «Στούντιο 5». Εργάστηκε ακόμη ως κειμενογράφος στη διαφήμιση και επιμελήθηκε ειδικές εκδόσεις- λευκώματα, επίσης ως προϊστάμενος βιβλιοθήκης και υπεύθυνος ειδικών εκδόσεων στη ΓΓΕ. Ασχολήθηκε για χρόνια με περιοδικά της θάλασσας, ήταν αρχικά αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Τρίαινα», αργότερα διευθυντής στο περιοδικό Θάλασσα και Γιώτινγκ. Ασχολείται μέχρι τώρα ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ τα καλοκαίρια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα, με καταδύσεις και φωτογραφίες βυθού. ΄Αρχισε τη δημοσιογραφική του ενασχόληση ως έφηβος στην Καβάλα, εργάστηκε αρχικά στις εφημερίδες «Καβάλα», «Πρωϊνή», αργότερα διευθυντής στη «Δευτεριάτικη Πρωϊνή», ρεπόρτερ στον τοπικό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ, ενώ υπήρξε για σειρά ετών ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Το 2008 βραβεύτηκε από το ΄Ιδρυμα Μπότση με το βραβείο ελεύθερου – κοινωνικού ρεπορτάζ.


Πηγή: timesnews.gr