Ο Ρώσος επιχειρηματίας Αρκάντι Ρότενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι διαθέτει ένα τεράστιο παλάτι στη νότια Ρωσία, το οποίο ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι είχε συνδέσει με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι και το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς δημοσιοποίησαν ένα βίντεο στο οποίο ισχυρίζονται ότι το υπερπολυτελές μέγαρο ανήκει στον ρώσο πρόεδρο.

Το βίντεο έχει περισσότερες από 103 εκατομμύρια θεάσεις.

Ο Ρότενμπεργκ, ο πρώην συμπαίκτης του Πούτιν στο τζούντο, ο οποίος πούλησε το μερίδιό του στην κατασκευαστική εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Stroygazmontazh το 2019 για ένα ποσό το οποίο, η οικονομική εφημερίδα RBC τοποθετεί σε 741,5 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ότι αγόρασε το μέγαρο πριν από δύο χρόνια.

“Τώρα πλέον δεν θα είναι μυστικό, εγώ είμαι ο δικαιούχος”, λέει ο Ρότενμπεργκ σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε το κανάλι Mash του Telegram.

“Ήταν αρκετά πολύπλοκες εγκαταστάσεις, υπήρχαν πολλοί πιστωτές και κατάφερα να γίνω ο δικαιούχος”, είπε.

Ο Ρότενμπεργκ δεν έδωσε πληροφορίες για την αγορά ή για τον τρόπο που αυτή χρηματοδοτήθηκε.

Ο Πούτιν έχει ήδη αρνηθεί ότι του ανήκει.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τις 18 Ιανουαρίου και για 30 ημέρες για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, κατηγορία που την χαρακτηρίζει κατασκευασμένη, κινδυνεύει να παραμείνει στη φυλακή για αρκετά χρόνια.

Συνελήφθη όταν προσγειώθηκε στη Μόσχα από την Γερμανία όπου ανέρρωνε μετά τη δηλητηρίασή του από νευροτοξικό παράγοντα στο τέλος Αυγούστου.

Διαδηλώσεις

Μετά τη σύλληψή του χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο σε όλη τη Ρωσία ζητώντας από το Κρεμλίνο την αποφυλάκισή του.

Οι υποστηρικτές του σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν και νέες διαδηλώσεις αύριο, ενώ οι αρχές τις χαρακτηρίζουν παράνομες και έχουν δηλώσει ότι θα τις διαλύσουν.

Ο Ρότενμπεργκ είναι μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων και επικεφαλής επιχειρήσεων τους οποίους οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν εντάξει στη μαύρη λίστα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα τον Μάρτιο του 2014.

Σήμερα η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τον Σεργκέι Σμιρνόφ, διευθυντή του ανεξάρτητου μέσου Mediazona στη Μόσχα με την υποψία ότι συμμετείχε στις διαδηλώσεις του περασμένου σαββατοκύριακου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters


Πηγή: timesnews.gr