• Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

Δεν μπορώ να φανταστώ έναν, έστω και αν αυτός είναι ο πιο ευφάνταστος Έλληνας που να πιστεύει ότι σε αυτή τη χώρα μπορεί να υπάρξει μια τρικομματική κυβέρνηση, αποτελούμενη από το ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και το ΚΚΕ.

Πολιτικούς φορείς που αυτά που τις χωρίζουν είναι απείρως περισσότερα από αυτά που τους ενώνουν, στην ουσία δηλαδή μια αντικυβερνητική στάση φυσιολογική σε κάθε δημοκρατία και μια αντιδεξιά ρητορική, γιατί στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αποδείχτηκε δεξιότερος της δεξιάς και το επισφράγισε με την συνεργασία του με τον ακροδεξιό Καμμένο και το ομοφοβικό κόμμα του.

Δεν μπορώ επίσης να φανταστώ το πώς σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσαν ξεπεραστούν οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στον βασικό γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας με την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που το ΚΚΕ θεωρεί εγκληματικό και ξεπούλημα, ενώ και στον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν έχει τεθεί ήδη θα τεθεί σίγουρα αυτό το θέμα με αφορμή το περιβόητο «δημοψήφισμα» και την παγκοσμίως αναγνωρισμένη κωλοτούμπα του Τσίπρα.

Είμαι σίγουρος ότι στο ΚΚΕ δεν δίνουν καμιά σημασία ούτε τους ενδιαφέρει καμιά τέτοια προοπτική. Ακόμη και αν τους βγαίνει μια αντίδραση δεν είναι παρά το γέλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και το ΚΙΝΑΛ περιέργως θεωρούν ότι η προβολή μιας τέτοιας προοπτικής τους δημιουργεί ευνοϊκούς όρους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μια λογική, γιατί μια σύμπραξη έστω και σε προγραμματικές θέσεις με το ΚΙΝΑΛ θα ήταν γι’ αυτόν ένα ανέλπιστο ξέπλυμα από τις πολλές κυβερνητικές αμαρτίες του. Δεν θα ήταν βαθύ αλλά έστω και χωρίς απορρυπαντικό δεν θα του έκανε κακό αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που περνάει και που ένα, ένα σκάνε τα σκάνδαλα όπως η Folli Follie.

Το ΚΙΝΑΛ μόνο που χάνει από αυτή την ιστορία, έστω και αν ακόμη δεν γίνεται ούτε συζήτηση, αλλά παραδόξως κάποια στελέχη του, προσφάτως και η πρόεδρός του με τέτοιες αναφορές έδωσαν πάσα στον Τσίπρα ο οποίος δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη.

Η συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων είναι θέση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία είναι πολύ θολή ως προς τον προσδιορισμό αυτών των προοδευτικών δυνάμεων, δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου έχει εμμέσως πλην σαφώς καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μια συντηρητική δύναμη με προοδευτικό μανδύα. Αν δεν κατατάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές ποιες μένουν; Η Μέρα 25 και η βαθιά μας νύχτα ;

Δεν καταλογίζω στον Γ. Παπανδρέου προσωπικές επιδιώξεις. Θεωρώ ότι είναι ο πιο έντιμος έλληνας πολιτικός και από τους πιο προοδευτικούς. Επειδή όμως «σοφόν το σαφές», κατά το αρχαίο ρητό που αποδίδεται στον Ευριπίδη, έχει την υποχρέωση να ξεκαθαρίσει κάποια στιγμή ποιες θεωρεί προοδευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, γιατί έτσι αφήνει τον καθένα να ψαρεύει σε θολά νερά.

Πέρα από τον Παπανδρέου, όμως είναι κάποιοι που έχουν την εντύπωση ότι δεν χρωστάνε τίποτα στον λαό και στην πατρίδα που τους έκαναν Βουλευτές ακόμη και Υπουργούς, αντιθέτως τους χρωστάει ο λαός και η πατρίδα να τους ξανακάνει και μπροστά σε αυτή την προοπτική πέφτουν σε μεγάλα λάθη. Αρκετοί από αυτούς πρόκαμαν πήγαν και έγλειψαν τις κατουρημένες ποδιές των συριζαίων και πήραν αξιώματα.

Κάποιοι που δεν το έκαναν και δεν κατάφεραν να πάρουν τέτοια αξιώματα προσπαθούν να το πετύχουν τώρα «διά του αρραβώνος» και με την φαντασία τους φτάνουν μέχρι τα κυβερνητικά έδρανα, καθώς η πρεμούρα τους δεν τους αφήνει να δουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να έχει ούτε… πυρετό με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δείχνουν άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις.

Αλλά και οι δημοσκοπήσεις να μην υπήρχαν, είναι απορίας άξιο πώς στελέχη με πείρα και ιστορία δεν καταλαβαίνουν ότι όσοι μπορούσαν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν και οι άλλοι που έμειναν είναι φανατικά αντι-ΣΥΡΙΖΑ και αν επιχειρήσεις να τους βάλεις εκεί από το παράθυρο το πολύ-πολύ να στείλεις τους περισσότερους να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και τους άλλους στα σπίτια τους.


Πηγή: timesnews.gr