Η Μαρίνα Λιτβινένκο, χήρα του πρώην πράκτορα της FSB Αλεξάντρ Λιτβινένκο ο οποίος πέθανε το 2006 στο Λονδίνο όταν δηλητηριάσθηκε από ραδιενεργή ουσία, πρότεινε για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης τον Αλεξέι Ναβάλνι και τον γνωστό Ρώσο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβ Πανομαριόφ.

Η επιστολή της Μαρίνα Λιτβινένκο, προς την νορβηγική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα change.org. Στο κείμενό της ο Ναβάλνι και ο Πανομαριόφ χαρακτηρίζονται ως «δύο σημαντικοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νομιμότητας στην Ρωσία», η κυβέρνηση της οποίας συγκρίνεται με τους κυβερνώντες κομμουνιστές επί Σοβιετικής Ένωσης.

«Το σημερινό καθεστώς στην Ρωσία είναι εξίσου κατασταλτικό, αντιδημοκρατικό και διεφθαρμένο», αναφέρεται στην επιστολή της.

Η Μαρίνα Λιτβινένκο επισημαίνει ότι ο Ναβάλνι μέσω του Ιδρύματος κατά της διαφθοράς τα τελευταία δέκα χρόνια αποκάλυψε «πολυάριθμα περιστατικά πλουτισμού ανώτατων κρατικών αξιωματούχων» με αποτέλεσμα να γίνει δημοφιλής «από εκατομμύρια απλούς ανθρώπους και μισητός για το καθεστώς». Το μίσος αυτό, υποστηρίζει η Λιτβινένκο, έφθασε στην αποκορύφωσή του με την απόπειρα δηλητηρίασης του Ναβάλνι από «την μυστική αστυνομία».

Αναφερόμενη στον Λεβ Πανομαριόφ , η Μαρίνα Λιτβινένκο γράφει ότι το κίνημα «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είναι ένας από τους λίγους χώρους που απόμειναν στην Ρωσία «όπου πολίτες χωρίς δικαιώματα μπορούν να απευθυνθούν για να βρουν το δίκιο τους». Το γεγονός, λέει η ίδια, ότι ο Πανομαριόφ συμπεριελήφθη στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας» επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και τη σπουδαιότητα της δραστηριότητάς του.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο που υπήρξε σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, πέθανε το 2006 στο Λονδίνο όταν δηλητηριάσθηκε με ραδιενεργή ουσία. Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι στην δολοφονία του Λιτβινένκο εμπλέκονται ο πρώην αξιωματικός της KGB και βουλευτής σήμερα της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) της Ρωσίας Αντρέι Λουγκαβόι και ο φίλος του επιχειρηματίας Ντμίτρι Κοφτούν. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες . Η επίσημη Μόσχα επίσης αρνείται την εμπλοκή της στον θάνατο του Λιτβινένκο.

Πηγή: ΑΜΠΕ-Svoboda.org


Πηγή: timesnews.gr