Οι Υεμενίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν έναν πύραυλο σήμερα κατά μιας εγκατάστασης του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco στην Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, προκαλώντας πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

“Έκρηξη σημειώθηκε έπειτα από τρομοκρατική επίθεση με βλήμα, που προκάλεσε πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου στον τερματικό σταθμό διανομής προϊόντων πετρελαίου στη βόρεια Τζέντα”, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Διευκρίνισε ότι ομάδες πυροσβεστών έσβησαν τη φωτιά και ότι δεν υπάρχει καμιά ανθρώπινη απώλεια. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι παραδόσεις της Aramco δεν θα επηρεαστούν από αυτήν την ενέργεια “τρομοκρατίας και δολιοφθοράς”.

Ο Γιαχία Σαρίε, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι “ένας πύραυλος τύπου Quds-2 είχε πλήξει τον στόχο του με ακρίβεια και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν προς το στοχευμένο σημείο”, δηλαδή μια υποδομή διανομής του σαουδαραβικού ομίλου κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ιστότοπος TankerTrackers, ο οποίος παρακολουθεί τις μετακινήσεις των δεξαμενόπλοιων, είχε επικαλεστεί δορυφορικές φωτογραφίες του Planet Labs που έδειχναν μια δεξαμενή πετρελαίου στο εργοστάσιο North Jeddah Bulk Plant που “χτυπήθηκε και (η φωτιά) σβήστηκε γρήγορα”.

Σύμφωνα με τον Σαρίε, η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τη “συνεχιζόμενη επιθετικότητα και την πολιορκία του πληθυσμού της Υεμένης” από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού από το 2015 υπέρ της στήριξης της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης από την διεθνή κοινότητα.

“Δειλή επίθεση” 

Ο συνασπισμός σημείωσε σε ανακοίνωση που μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA ότι οι αντάρτες Χούθι “ενεπλάκησαν σε αυτήν τη δειλή τρομοκρατική επίθεση, η οποία δεν στοχεύει τις εθνικές ικανότητες του βασιλείου, αλλά μάλλον στοχεύει στο νεύρο της παγκόσμιας οικονομίας και τον εφοδιασμό της καθώς και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια”.

Οι αντάρτες αυξάνουν τις επιθέσεις εναντίον της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας, κυρίως στις νότιες επαρχίες που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων με την Υεμένη. Αλλά η Τζέντα απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από εκεί.

Η Aramco έχει ήδη δεχθεί αρκετές επιθέσεις, κυρίως τον Σεπτέμβριο του 2019, οι οποίες μείωσαν στιγμιαία κατά το ήμισυ την παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη γι αυτές τις επιθέσεις, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδωσαν την ευθύνη στο Ιράν. Η Τεχεράνη το διέψευσε.

Ο Σαρίε προειδοποίησε επίσης τις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία, προτρέποντάς τες να “αποφεύγουν κρίσιμες εγκαταστάσεις” που ενδέχεται να αποτελούν στόχο.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της G20, που διοργανώθηκε διαδικτυακά από το Ριάντ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και λίγο μετά την αναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο που επισκέφθηκε την Κυριακή την NEOM (βορειοδυτικά), μια υπό ανάπτυξη φουτουριστική μεγαλούπολη στο βασίλειο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του, μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από αυτήν την επίθεση σε μη στρατιωτικό χώρο, επίθεση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σημείωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters


Πηγή: timesnews.gr