Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Reuters.

Εφόσον συμφωνηθεί, η ΕΕ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.

Οι «27» θα εξετάσουν περισσότερα βήματα όσον αφορά την Τουρκία αν δεν υπάρξει πρόοδος, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερες επιλογές για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία τον Μάρτιο, αν δεν υπάρξει πρόοδος και η χώρα του Ερντογάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στη Μεσόγειο με τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις δεν ικανοποιούν αρκετά την Ελλάδα, ωστόσο το προσχέδιο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ακόμα.

«Πιθανές κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να επηρεάσουν ιδιαίτερα την Τουρκία», τόνισε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών.

Τόνισε ακόμη ότι η Ένωση δεν έδρασε ποτέ με ειλικρίνεια έναντι της χώρας του, ούτε «τήρησε τις υποσχέσεις της» έναντι της Τουρκίας, ενώ συμπλήρωσε ότι οι «τίμιοι και ειλικρινείς» μεταξύ των ηγετών των χωρών της ΕΕ είναι «εναντίον τέτοιων μέτρων». «Μας έχουν υποβάλει σε κυρώσεις από καιρού εις καιρόν, έτσι κι αλλιώς», είπε επίσης ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι ο επίτροπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προσέλθει με κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων, αν και λόγω της ισπανικής προέλευσής του εμφανίζεται να μην επιδιώκει δυναμική παρέμβαση πέραν των λεγομένων του.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο την ήδη εμπρηστική στάση του, ενώ «δείχνει να μην ιδρώνει το αυτί του», προκαλώντας την Ε.Ε. στο να μη λαμβάνει υπόψη «τις κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρο» .

Μέσα στους κύκλους της Ε.Ε. η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι περίπλοκη και ομιχλώδης, αφού ορισμένα κράτη-μέλη υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, κάποιες άλλες εναντιώνονται σε αυτές, ενώ μερικές δεν έχουν κατασταλάξει πάνω στο πώς θα κινηθούν (μέχρι την τελευταία στιγμή). Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Μάλτα, Ουγγαρία και Βουλγαρία πρωτοστατούν υπέρ της μη επιβολής ή επιβολής χαλαρότατων περιοριστικών μέτρων στην Τουρκία, ενώ η διάδοχος της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. -για το πρώτο εξάμηνο του 2021- Πορτογαλία δεν λαμβάνει επί του θέματος κάποια συγκεκριμένη θέση. Το Βερολίνο εξακολουθεί επίσης να προτάσσει το μεταναστευτικό και να επισημαίνει ότι η Αγκυρα φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες στο έδαφός της, για αυτό και απαιτεί την κατανόησή μας.

Το ΝΑΤΟ

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Νορβηγός γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι η στάση της Αγκυρας σε αρκετά θέματα είναι προβληματική (κάτι που ειδικά στο θέμα των S-400 το έχει θίξει στην πολιτική ηγεσία της χώρας), αλλά παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος και στρατηγικός σύμμαχος της Δύσης και του ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να χαθεί.

Συμφέροντα

Ειδικά οι σχέσεις της Αγκυρας με το Βερολίνο και τη Μαδρίτη στον στρατιωτικό τομέα είναι πολύ σφικτές και πολυδιάστατες, ενώ και η Ρώμη -πέραν των γνωστών εξοπλιστικών προγραμμάτων, π.χ. με τα ελικόπτερα που είναι σε εξέλιξη- φέρεται να έχει συζητήσει με την Αγκυρα προσεχώς την πώληση μεταχειρισμένων αεροσκαφών κάθετης

απογείωσης (τύπου Χάριερ) που θα είναι σταθμευμένα (και φυσικά θα μπορούν να ενεργήσουν) στο ευρισκόμενο σε τελική φάση κατασκευής τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο/ειδικών αποστολών πλοίο, από τους Ισπανούς (και αυτό γιατί λόγω των ρωσικών πυραύλων S-400 η Αγκυρα έχει τεθεί από τους Αμερικανούς εκτός του προγράμματος των F-35B, που μπορούν να προσγειωθούν/απογειωθούν σε πλωτό μέσο).

Απτόητη η Αγκυρα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χθες σε πανεπιστημιακή διαδικτυακή εκδήλωση, θρασύτατα υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα η κύρια αιτία των προβλημάτων με την Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανέλαβε για πολλοστή φορά τη γνωστή θέση ότι δεν μπορεί το Καστελλόριζο, που είναι δύο χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή της επαρχίας Αττάλειας, να έχει ΑΟΖ των 40.000 τετρ. χιλιομέτρων. Σχετικά με την προτεινόμενη από την ηγεσία της Ε.Ε. σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, πρότεινε ότι, πέραν των χωρών της περιοχής, θα μπορούσαν να συμμετέχουν και κράτη εκτός γεωγραφικής περιοχής, τα οποία έχουν διαθέσει πλωτά και άλλα μέσα γεώτρησης σε ερευνητικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή (Γαλλία-Ιταλία-ΗΠΑ κ.λπ.). Κατέληξε λέγοντας -και προφανώς παραποιώντας την πραγματικότητα- ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνετίσει ως και πιέσει την Αθήνα να προσέλθει σε διάλογο με την Αγκυρα άνευ όρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ερντογάν, που προφανώς δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν θα πρέπει να καθίστατο πολιορκητικός κριός της χώρας του για χάρη Αθήνας και Λευκωσίας».


Πηγή: timesnews.gr