Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για «το τέλος» της εποχής «του τυράννου» Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ.

«Η εποχή ενός άλλου τυράννου φτάνει στο τέλος της και σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της φρικτής του βασιλείας», δήλωσε ο Ροχανί μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο.

«Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών του (στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ) δεν έφερε άλλα φρούτα πέραν από αυτά της αδικίας και της διαφθοράς και μόνο προβλήματα στον λαό του και στον κόσμο», πρόσθεσε στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Το 2018 ο Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπεγράφη το 2015 στη Βιένη, και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

«Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των ΗΠΑ. Αν η Ουάσινγκτον επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, θα σεβαστούμε κι εμείς πλήρως τις δεσμεύσεις μας βάσει αυτής», τόνισε ο Ροχανί.

«Η πολιτική καριέρα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τελειώνει σήμερα και η πολιτική του της ‘μέγιστης πίεσης’ εναντίον του Ιράν απέτυχε εντελώς», κατέληξε ο Ιρανός πρόεδρος.

Στη διάρκεια ακρόασής του στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στο υπουργείο Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η πολιτική του Τραμπ έκανε το Ιράν “πιο επικίνδυνο”.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να επαναφέρει τη χώρα στη συμφωνία της Βιένης, όμως για αυτό έθεσε ως προϋπόθεση τον σεβασμό των δεσμεύσεών του από το Ιράν. Η Τεχεράνη από την πλευρά της ζητεί την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και από την Ουάσινγκτον νε σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της προκειμένου και το Ιράν να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.


Πηγή: timesnews.gr