Βουτιά πραγματοποιεί η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται από το χτύπημα του δεύτερο κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει θετική γνώμη για τον επικεφαλής της κεντροαριστερής κυβέρνησης στη Ρώμη μειώθηκε κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο στο 58%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Corriere della Sera.

Συνολικά η δημοτικότητα της κυβέρνησης, της οποίας ηγούνται το Κίνημα Πέντε Αστέρων και οι σοσιαλδημοκράτες, μειώθηκε από το 62 στο 55%, κατά την έρευνα αυτή σε δείγμα περίπου 1.000 ψηφοφόρων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό και των θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί αυξάνονται και πάλι με ραγδαίο ρυθμό από τις αρχές Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση του Κόντε επέβαλε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, όπως η αναστολή λειτουργίας των κινηματογράφων και των θεάτρων και ο περιορισμός του ωραρίου των εστιατορίων, που πλέον κλείνουν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας).

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος και το καλοκαίρι, ο Κόντε είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους των συμπατριωτών του.

Όμως την τελευταία εβδομάδα σημειώνονται διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια τα τελευταία δύο βράδια, προχθές Παρασκευή ιδίως στη Φλωρεντία και χθες Σάββατο στη Ρώμη. Κινητοποιήσεις έχουν γίνει επίσης στη Νάπολη, στο Μιλάνο και στο Τορίνο. Κατά την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, τα επεισόδια προκάλεσαν «βίαιοι εξτρεμιστές που αποπειρώνται (…) να εκμεταλλευτούν την κοινωνική και κοινωνική αναταραχή». Κατά την ίδια, πρόκειται για νεαρούς με βαριά ποινικά μητρώα, χούλιγκαν και ακροδεξιούς.

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 297 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 31.758 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, νέο ρεκόρ.


Πηγή: timesnews.gr