Αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Σερβία, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στις χειμερινές διακοπές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.014 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν 15 άνθρωποι από επιπλοκές της νόσου που προκαλεί ο ιός Sars-Cov 2. Το θετικό στοιχείο είναι ότι δεν παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία. Αυτήν την στιγμή στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 3.814 ασθενείς εκ των οποίων οι 129 είναι διασωληνωμένοι.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται ομαλά και από σήμερα ξεκίνησαν σε διακόσια κέντρα μαζικοί εμβολιασμοί με την δεύτερη δόση του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm. Συνολικά 500,000 πολίτες της Σερβίας έκαναν την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου ενώ 80.000 περίπου εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια των Pfizer-Biontech και Sputnik-V. Παράλληλα συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί με τις νέες δόσεις διαφόρων εμβολίων για τον κορονοϊό που έφτασαν στη χώρα. Σήμερα στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου έφτασε μία παρτίδα 50.000 εμβολίων της πρώτης δόσης του Sputnik-V ενώ ανάλογος αριθμός εμβολίων της δεύτερης δόσης θα φτάσει σε δεκαπέντε ημέρες. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανήγγειλε επίσης, σε συνέντευξη Τύπου, την άφιξη, αύριο, μίας μεγάλης παρτίδας 500,000 δόσεων του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm ενώ — όπως ανέφερε — μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα παραληφθούν 88,000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-Biontech και 125,000 δόσεις του εμβολίου της AstraZenecca. Σημειώνεται ότι στην Σερβία όλοι οι πολίτες που θα εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν ηλεκτρονικά πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό εφόσον ζητείται από την χώρα που επισκέπτονται.

Ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ σε δήλωσή του στην δημόσια τηλεόραση ανέφερε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και εκτίμησε ότι η Σερβία θα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη η οποία μέχρι το καλοκαίρι θα θέσει τον ιό υπό έλεγχο δημιουργώντας συνθήκες γενικής ανοσίας στον πληθυσμό.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr