Οι προσφυγικές ροές προς την Σερβία αυξήθηκαν μέσα στο 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναφέρεται από την κυβερνητική Επιτροπή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το πρώτο οχτάμηνο του 2020 στην Σερβία εισήλθαν παράνομα περίπου 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ για ολόκληρο το 2019 ο αριθμός αυτός δεν ξεπέρασε τις 32.000. Αυτήν την στιγμή στις 16 δομές που λειτουργούν στη χώρα φιλοξενούνται 5.595 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 2.000 περίπου βρίσκονται αδήλωτοι στο Βελιγράδι και κυρίως στην μεθόριο με την Ουγγαρία, όπου προσπαθούν να βρουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα.

Η σερβική αστυνομία την 1η Οκτωβρίου προχώρησε στην σύλληψη 11 διακινητών, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής που κυμαίνεται από 800 έως 2.400 ευρώ βοηθούσαν πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ουγγαρία. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους διακινητές που συνελήφθησαν από την σερβική αστυνομία είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες ή μετανάστες.

Την ίδια ημέρα το υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τούνελ που ανακαλύφθηκαν στα σύνορα με την Σερβία. Συνολικά ανακαλύφθηκαν έξι τέτοια τούνελ στην σερβοουγγρική μεθόριο που χρησιμοποιούνταν για την διακίνηση προσφύγων και μεταναστών.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2017 η Ουγγαρία κατασκεύασε συρμάτινο φράχτη σε όλο το μήκος των συνόρων με την Σερβία για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr