Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφεται στην Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.460 νέα κρούσματα, χίλια περισσότερα απ όσα είχαν καταγραφεί πριν από μία εβδομάδα. Από εχθές απεβίωσαν 17 ασθενείς από επιπλοκές του κορωνοϊού ανεβάζοντας στις 4.383 τον αριθμό των θανάτων.

Τα αίτια της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται από τους ειδικούς στην χαλαρότητα που επικράτησε τον Ιανουάριο και το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Η Επιτροπή Αντιμετώπισης Υγειονομικών Κρίσεων στην σημερινή της συνεδρίαση εντόπισε τα χιονοδρομικά κέντρα ως βασική εστία μετάδοσης της νόσου. Ο επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον εκτίμησε ότι η διασπορά του ιού από αυτούς που επέστρεψαν από τις χειμερινές διακοπές τους θα συνεχιστεί και τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής τα ιατρικά μέλη εξέφρασαν φόβους ότι θα επαναληφθεί η κατάσταση που επικρατούσε τον Δεκέμβριο του 2020 όταν η πληρότητα στα νοσοκομεία έφτασε το 98% και ζήτησαν να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα. Το αίτημα αυτό ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση για οικονομικούς λόγους. Σημειώνεται ότι στην Σερβία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών ενώ τα καταστήματα, εμπορικά και εστίασης, λειτουργούν μέχρι τις 08:00 η ώρα το βράδυ.

Η έξαρση της πανδημίας δεν εμποδίζει την εφαρμογή του προγράμματος των εμβολιασμών που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Στην Σερβία μέχρι εχθές το απόγευμα εμβολιάστηκαν 1.300.330 πολίτες εκ των οποίων οι 472.769 έκαναν και την δεύτερη δόση. Η Σερβία είναι δεύτερη στην Ευρώπη και έκτη στο κόσμο σε αριθμό εμβολιασθέντων ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, γίνεται δωρεάν και οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα εμβόλια που διατίθενται και είναι: το ρωσικό Sputnik-V, το κινέζικο Sinopharm, το εμβόλιο των Pfizer-Biontech και το AstraZeneca.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr