Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Σερβία-κορωνοϊός: Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εξάπλωση – Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται...

Σερβία-κορωνοϊός: Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εξάπλωση – Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσει το εμβόλιο

365
0

Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 3.499 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν 17 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό νοσηλεύονται 3.564 ασθενείς εκ των οποίων οι 158 είναι διασωληνωμένοι.

Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σοβαρά και καθημερινά νέα νοσοκομεία μπαίνουν στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Βελιγράδι όπου εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα. Τις επόμενες δύο ημέρες η κυβέρνηση θα αποφασίσει για την επιβολή νέων μέτρων ώστε να περιοριστεί η διάδοση της νόσου.

Η επιτροπή δημόσιας υγείας εισηγήθηκε τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης μέχρι τις 6:00 το απόγευμα από τις 11:00 το βράδυ που ισχύει σήμερα. Τα επίσημα στοιχεία, όπως ανακοινώθηκε, δείχνουν ότι την μεγαλύτερη εστία διάδοσης της νόσου αποτελούν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Σημειώνεται ότι η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επίμονα αρνούνται να λάβουν αυστηρότερα μέτρα επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η αυστηρότερη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους αρκούν για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.

Η βουλή της Σερβίας υπερψήφισε νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και με το οποίο δίδεται η δυνατότητα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και επιβολής προστίμων όταν απειλείται η δημόσια υγεία. Μέχρι σήμερα η νομοθεσία προέβλεπε την επιβολή τέτοιων μέτρων μόνο εάν κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή πολέμου.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη στη Σερβία όπως και την πολιτική ηγεσία που καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει τις δόσεις που απαιτούνται.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε εχθές ότι 1,8 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Biontech-Pfizer θα φτάσουν σταδιακά στη Σερβία μέχρι τα μέσα του 2021 ενώ μία μικρή ποσότητα – όπως ανέφερε – ενδέχεται να φτάσει στα τέλη Δεκεμβρίου και θα χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις και με άλλες εταιρίες από την Ρωσία και την Κίνα.

Στη Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό 77.264 άνθρωποι ενώ 972 απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου.


Πηγή: timesnews.gr