«Αλλάξαμε την πινακίδα στην είσοδο του οικοπέδου χωρίς να χάσουμε ούτε ένα τετραγωνικό πνευματικής και υλικής ιδιοκτησίας» γράφει μεταξύ άλλων για την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής στη Βόρεια Μακεδονία Σάσο Ορντανόφσκι.

Το μπλόκο της Βουλγαρίας

Ο ίδιος αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το μπλόκο της Βουλγαρίας, για λόγους ιστορικούς και εθνικούς, στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, και αναρωτιέται εάν είναι πολύ νωρίς για να εμφανιστεί ένας «άλλος μεγάλος βαλκάνιος πατριώτης Τσίπρας» προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια.


Ο συγγραφέας του άρθρου Σάσο Ορντανόβσκι (zurnal.mk)

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Σάσο Ορντανόβσκι στην ιστοσελίδα Zhurnal της γείτονος:

Το άρθρο του Ορντανόβσκι

«Ας πούμε ότι η Βουλγαρία, που μπαίνει στη δίνη της τρέχουσας εσωτερικής πολιτικής της κρίσης, θα εμποδίσει τη Βόρεια Μακεδονία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Η ζημιά σε εμάς θα είναι αναμφίβολα σημαντική.

Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και μεταξύ Βουλγαρίας και Μακεδονίας έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Με διαφορετικές συνέπειες.

Με τους Ελληνες είχαμε παρεξηγήσεις στα «δικαιώματα ιδιοκτησίας», όπως δύο γείτονες διαφωνούν για το οικόπεδο – μια ακατανόητη διαμάχη που διήρκεσε τριάντα χρόνια, αλλά στη μέτρηση των τετραγωνικών, τα βρήκαμε και αφαιρέσαμε τον φράκτη, αφού αποφασίσαμε να δούμε την κατάσταση από την αρχή, παραχωρώντας «έξυπνα δώρα»:

Ετσι, αλλάξαμε την πινακίδα στην είσοδο του οικοπέδου, λάβαμε έναν «κατάλογο υποχρεώσεων στο ακίνητο» με μια κτηματολογική σφραγίδα από το ΝΑΤΟ, χωρίς να χάσουμε ούτε ένα τετραγωνικό πνευματικής και υλικής ιδιοκτησίας.

Αυτή η επιτυχημένη και η (τελικά) χωρίς νόημα διαφωνία αποτελεί ήδη μέρος της ιστορίας των Βαλκανίων.

Με τους Βούλγαρους τι γίνεται;

Από την άλλη πλευρά, με τους Βούλγαρους, οι παρεξηγήσεις είναι σαν δύο αδέλφια της ίδιας οικογένειας που δεν μπορούν να καταλάβουν ποιος αγαπούσε περισσότερο τον νεκρό πατέρα – εδώ, για τις ανάγκες αυτής της αναλογίας, ας πούμε ότι ο «πατέρας» ονομαζόταν Γκότσε Ντέλτσεφ.


Μπορίσοφ (αριστερά) και Ζάεφ

Επιπλέον, οι Βούλγαροι ισχυρίζονται ότι είμαστε δίδυμα αδέλφια, πανομοιότυπα και ισχυρίζονται ότι είμαστε μεγαλύτερος και μικρότερος αδελφός, με διαφορετική ημερομηνία γέννησης, με τα δικά τους πρόσωπα και οικογένειες. Και ότι δεν πειράζει να αγαπάμε και να γιορτάζουμε τον Ντέλτσεφ και οι δυο το ίδιο.

Συμφωνήσαμε με τους Ελληνες «στο δικαστήριο», πληρώσαμε για τους δικηγόρους. Αυτό με τους Βούλγαρους ανάγεται σε ψυχιατρική εμπειρία.

Οι οικογενειακές διαμάχες είναι πάντα πιο δύσκολες από τις διαμάχες με τους γείτονες:

Υπάρχουν πολλά περισσότερα συναισθήματα παρά λόγια.

Σημαντική ζημιά

Ας πούμε ότι η Βουλγαρία, που μπαίνει στη δίνη της τρέχουσας εσωτερικής πολιτικής της κρίσης, θα εμποδίσει τη Βόρεια Μακεδονία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Η ζημιά σε εμάς θα είναι αναμφίβολα σημαντική. Παρεμπιπτόντως, οι εθνικιστές κακοποιοί εδώ, πάντα βυθισμένοι στο δικό τους εθνο-πάθος, θα συνεχίσουν να φωνάζουν ότι είχαν δίκιο, έναν βαρετό θόρυβο στον οποίο έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες.

Αλλά τι κερδίζει η Βουλγαρία από αυτό; Θα συνεχιστεί η ενεργητική και παθητική αμοιβαία εχθρότητα στις δύο χώρες, με συνεχιζόμενη εθνικιστική «επένδυση» για την επόμενη γενιά Βουλγάρων και (Σλαβο)Μακεδόνων στην εγχώρια πολιτική σκηνή και εμβάθυνση εχθρικών συναισθημάτων και απογοητεύσεων και από τις δύο πλευρές.


Φωτογραφία mia.mk

Από πουθενά δεν θα επιστρέψουμε (ή, στην πραγματικότητα, θα συνεχίσουμε) την πολιτική ανάπτυξης του άξονα νότιου-βόρειου Βαλκάνιου, ενισχύοντας τις σερβο-ελληνικές επιρροές στη χώρα, με μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Ελληνες να εδραιωθούν μεσοπρόθεσμα ως «παράθυρό μας στον κόσμο».

Περιφερειακά, η Βουλγαρία θα παραμείνει «συγκεκριμένη» στη φύλαξη των νότιων συνόρων της Ευρώπης με την Τουρκία και τίποτα πιο δυτικά καθώς η βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας φαίνεται απελπιστική για το προβλέψιμο μέλλον.

Η Σόφια παραδοσιακά θα κάνει εξαιρετική δουλειά για τα συμφέροντα της Αθήνας και του Βελιγραδίου στα Βαλκάνια.

Ο λόγος της Μόσχας

Θα χάσουν την ιστορική ευκαιρία να «παραγοντοποιήσουν» τον ανατολικό-δυτικό διάδρομο στην περιοχή με πολιτισμένο τρόπο και χωρίς στρατιωτική βία.

Και όλα αυτά μετά από το μυαλό ενός συγκεκριμένου Καρακατσάνοφ, με τον λόγο της Μόσχας στο παρασκήνιο.

Και με την ευκαιρία να πάρουμε ξανά έναν «νέο Γκρούεφσκι» για τη Βόρεια Μακεδονία, με τον οποίο, δικαίως, για χρόνια δεν ήθελαν καν να πίνουν καφέ.


Τσίπρας – Ζάεφ (AP)

Ο Μπόικο Μπορίσοφ καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ είναι τόσο σημαντική προτεραιότητα για τη Σόφια όσο και για τα Σκόπια.

Θα ήταν άσεμνη παρέμβαση στην τρέχουσα εσωτερική πολιτική της Βουλγαρίας να εξηγηθεί εδώ γιατί διστάζει να δράσει στην τρέχουσα κατάσταση μεταξύ της Βόρεια Μακεδονίας –Βουλγαρίας.

Ισως είναι πάρα πολύ νωρίς να περιμένουμε έναν άλλο μεγάλο βαλκάνιο πατριώτη όπως τον Τσίπρα στη γειτονιά μας;»

Σημείωση: Ο Sasho Ordanovski είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής στη Βόρεια Μακεδονία. Στην επαγγελματική του καριέρα ήταν, ανάμεσα στα άλλα, διευθυντής και αρχισυντάκτης του MTV (1994-1996), αρχισυντάκτης του περιοδικού Forum (1997–2007), καθώς και διευθυντής της τηλεόρασης Alsat M (2008–2011). Για αρκετό καιρό ήταν επίσης πρόεδρος της ΜΚΟ «Transparency Macedonia». Εχει πάρει συνέντευξη από πολλούς πολιτικούς παγκόσμιας εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Πηγή: zurnal.mk, echedoros-a.gr


Πηγή: timesnews.gr