Η Σλοβακία ξεκίνησε σήμερα ένα πρόγραμμα για την υποβολή σε τεστ αντιγόνων για τον νέο κορωνοϊό σε όλον τον πληθυσμό της χώρας, κάτι πρωτοφανές μέχρι σήμερα, ενώ ήδη δέχεται επικρίσεις για ελλιπή προετοιμασία.

Περίπου 45.000 επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, του στρατού και της αστυνομίας έχουν κινητοποιηθεί για την πραγματοποίηση των τεστ αυτών στη Σλοβακία με τους 5,4 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτοί θα μετέχουν στην συλλογή δειγμάτων σε περίπου 5.000 κέντρα εξέτασης.

«Ο κόσμος θα παρακολουθεί με προσοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς αυτήν την εβδομάδα, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό «θα σώσει εκατοντάδες ζωές».

Τα τεστ αντιγόνων δίδουν γρήγορα αποτελέσματα, αλλά δεν θεωρούνται τόσο αξιόπιστα όπως τα μοριακά τεστ στα οποία τα δείγματα που λαμβάνονται από την μύτη πρέπει να σταλούν σε εργαστήριο για ανάλυση.

Η συμμετοχή στην εξέταση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά όποιος δεν διαθέτει πιστοποίηση αρνητικού τεστ κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο αν συλληφθεί από την αστυνομία.

Οποιοσδήποτε εξετάζεται και είναι θετικός στον Covid-19 θα πρέπει να θέτει εαυτόν αμέσως σε καραντίνα 10 ημερών.

«Αυτός θα είναι ο δρόμος μας προς την ελευθερία», σημείωσε ο Μάτοβιτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορέσει να υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών που οφείλονται στην πανδημία της COVID-19 μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή με τα τεστ για τον SARS-CoV-2 είτε μόλις ενισχυθεί αν κριθεί ότι δεν έχει πλήρως υλοποιηθεί.

Η Σλοβακία είναι η πρώτη χώρα αυτού του μεγέθους που διοργανώνει τη διεξαγωγή τεστ σε εθνικό επίπεδο. Εξετάσεις σε όλον τον πληθυσμό έχουν γίνει σε κινεζικές πόλεις.

Επίσης πιο μικρά κράτη της Ευρώπης, όπως το Λουξεμβούργο και το Μονακό, έχουν επίσης ανακοινώσει προγράμματα εξέτασης σε αυτό το εύρος.

Όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Σλοβακία αντιμετωπίζει μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, η οποία ωστόσο παραμένει χαμηλότερη από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Η χώρα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 3.363 νέων κρουσμάτων σε μια μέρα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους στην Σλοβακία ανήλθε σε συνολικά 55.091. Ο απολογισμός των νεκρών από την πανδημία ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 212.

Η κυβέρνηση αναμένει τα τεστ για τον νέο κορωνοϊό σε εθνικό επίπεδο να έχουν γίνει σε δύο ημέρες και να προχωρήσει σε άλλον έναν γύρο εξετάσεων το επόμενο σαββατοκύριακο.

Ωστόσο αντιμετώπισε προβλήματα στην εξεύρεση ιατρικού προσωπικού για να λειτουργήσουν όλα τα κέντρα διάγνωσης και αναγκάστηκε να προσφέρει χρηματική πριμοδότηση στους γιατρούς.

Επίσης σε πιλοτική διαδικασία εξέτασης που έγινε το περασμένο σαββατοκύριακο σε τέσσερις περιοχές υψηλού κινδύνου, οι άνθρωποι χρειάστηκε να περιμένουν στην ουρά έως και δύο ώρες.

Η Σλοβακική Ένωση Παθολόγων Ιατρών (SVLS) επέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θεωρεί ότι δεν έχει προετοιμαστεί καλά.

Σύμφωνα με την Ένωση, «η συγκέντρωση εκατομμυρίων ανθρώπων» στα διαγνωστικά κέντρα έρχεται σε αντίφαση με τις συστάσεις των ειδικών να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό οι δημόσιες επαφές και η κινητικότητα.

Πηγή: ΑΜΠΕ.


Πηγή: timesnews.gr