Η Σουηδία θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, την ώρα που οι κανονισμοί στην υπόλοιπη χώρα ενισχύονται.

Η Σουηδία αντιμετωπίζει μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι το οποίο εντείνει τους φόβους για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας να προειδοποιήσει ότι θα εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από το 80% των ενοίκων οίκων ευγηρίας έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και το 64% έχει λάβει και την δεύτερη δόση, με την οποία ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός κατά της νόσου, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter.

“Συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να ζήσουν αυτοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και πιστεύουμε ότι αυτός θα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικός από τον πολύ περιοριστικό τρόπο με τον οποίο ζούσαν μέχρι τώρα”, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ στην εφημερίδα.

Ελαφρύτεροι κανονισμοί για τους ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας και έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19 θα ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη, προσθέτει η Dagens Nyheter.

Όταν έρθει η ώρα για την χαλάρωση των περιορισμών εν γένει, ο Τέγκνελ δήλωσε ότι η Σουηδία δεν χρειάζεται να ακολουθήσει το είδος του αυστηρού οδικού χάρτη που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς το lockdown στη Σουηδία δεν ήταν τόσο σκληρό.

“Δεν χρειαζόμαστε να κάνουμε αυτού του είδους τα αυστηρά βήματα που κάνει η Βρετανία”, σημείωσε. “Όταν βλέπουμε ότι η εξάπλωση της λοίμωξης είναι λίγο πιο σταθερή, μπορούμε αργά να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε έναν αριθμό περιορισμών”, πρόσθεσε.

Περιοριστικά μέτρα από 1η Μαρτίου

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας σε όλα τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μπαρ, ενώ ταυτόχρονα θα τεθούν και πιο αυστηρά όρια στον αριθμό των πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Οι αρχές προτείνουν να κλείνουν τα εστιατόρια και οι καφετέριες στις 20.30, από την 1η Μαρτίου. Μέχρι σήμερα οι χώροι εστίασης επιτρεπόταν να λειτουργούν κανονικά, αλλά απαγορευόταν να πωλούν αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ.

Όσον αφορά τον αριθμό των πελατών που θα επιτρέπονται στα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, η κυβέρνηση ανέφερε ότι σύντομα θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα αυτό.

«Δεν είναι τώρα η ώρα να χαλαρώσουμε», είπε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Μπορούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα αν τηρούμε τις αποστάσεις», πρόσθεσε.

Οι αρχές στη Σουηδία ανησυχούν ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 και εξαπλώνονται οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση σταδιακά, από τα τέλη του περασμένου έτους, ενίσχυσε τους περιορισμούς, αφού μέχρι τότε άφησε ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, βασιζόμενη κυρίως στην εθελοντική εφαρμογή των μέτρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr