Τα μέτρα κατά του κορονοϊού γίνονται αυστηρότερα. Κανένα σημάδι χαλάρωσης στον ορίζοντα. H καγκελάριος Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν ότι σε περιοχές με συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων άνω των 200 ανά 100.000 κατοίκους η ακτίνα κίνησης πρέπει να περιορίζεται σε 15 χιλιόμετρα γύρω από τον τόπο κατοικίας. Οι υφιστάμενοι περιοριστικοί κανόνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ γίνονται αυστηρότεροι σε ορισμένα σημεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η καγκελάριος Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη ότι σε περιοχές με συχνότητα εμφάνισης άνω των 200 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών, τα ομοσπονδιακά κρατίδια θα παίρνουν τοπικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν ιδίως τον περιορισμό του εύρους κίνησης στα 15 χιλιόμετρα γύρω από τον τόπο κατοικίας. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο εάν υπάρχει σοβαρός λόγος. Οι ημερήσιες τα εκδρομές δεν είναι αποτελούν ρητά τέτοιο λόγο.

Επιπλέον, τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από κοινού από την ομοσπονδία κατά κρατίδια θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά τις 10 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Αυτό προκύπτει από σχέδιο ψηφίσματος για τη τηλεδιάσκεψης, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του SPIEGEL.

Business Insider: Οι ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται μόνο με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό ή με ένα ακόμα άτομο της ίδιας οικογένειας

Οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων και η καγκελάριος Μέρκελ προφανώς έχουν ήδη αποφασίσει στη σημερινή τηλεδιάσκεψη να παρατείνουν το τρέχον lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αλλά είναι πιθανόν αυτό να παραταθεί και μετά την 31 Ιανουαρίου, από την 1η Φεβρουρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Business Insider» ( έκδοση Τετάρτη). Η σημερινή τηλεδιάσκεψη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το εν λόγω περιοδικό ενδεχομένως στις 27 Ιανουαρίου θα ληφθεί απόφαση για νέα παράταση του lockdown από την 1η Φεβρουαρίου. Ότι αυτό θα συμβεί θεωρείται πιθανό, αφού στο σημερινό σχέδιο ψηφίσματος, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και των κρατιδίων προετοιμάζουν ήδη τους Γερμανούς για περιορισμούς πέραν του Ιανουαρίου.

«Ωστόσο, οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος θα απαιτήσουν σημαντική υπομονή και πειθαρχία από όλους», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Σήμερα, πάντως, η αποφασίστηκε η σαφής αυστηροποίηση των κανόνων επαφής. Οι ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται μόνο με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό ή με ένα ακόμα άτομο της ίδιας οικογένειας. Τα παιδιά δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν το περιορισμό.

Επομένως, ο φημολογούμενος εδώ και εβδομάδες -και αμφιλεγόμενος- περιορισμός των συναντήσεων με ένα και μόνο άτομο, καθιερώνεται τώρα, αναφέρει το εν λόγω περιοδικό, επικαλούμενο κύκλους συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη. Μέχρι τώρα, επιτρέπονταν οι συναντήσεις έως πέντε συνολικά ατόμων με ένα άλλο νοικοκυριό, ενώ τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν συμπεριλαμβάνονταν.


Πηγή: timesnews.gr